Οριστική λύση ασφαλιστικού ζητούν οι Ελληνες συγγραφείς

Οριστική λύση ασφαλιστικού ζητούν οι Ελληνες συγγραφείς

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ελληνες συγγραφείς αναζητούν το ασφαλιστικό τους δίκιο και υπόσχονται ότι θα πάρουν μέτρα. Η χθεσινή συνέντευξη Τύπου της Εταιρείας Συγγραφέων υπενθύμισε ένα χρονίζον πρόβλημα: την εμπλοκή του ασφαλιστικού τους ζητήματος. «Η αντιμετώπιση των συγγραφέων από την πολιτεία είναι μια κοροϊδία σε ανθρώπους που δεν κοροϊδεύουν». Μ’ αυτά τα λόγια ξεκίνησε την παρέμβασή του ο πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Θανάσης Βαλτινός, χθες το μεσημέρι, στη Στοά του Βιβλίου.

Πώς έχουν τα πράγματα μέχρι σήμερα; Με το νόμο 3232/2004, οι συγγραφείς υπάγονται ασφαλιστικά σε ειδικό λογαριασμό του ΤΕΒΕ, με την επωνυμία Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), στον οποίο υπάγονται «οι θεατρικοί συγγραφείς, ποιητές και πεζογράφοι, που χαρακτηρίζονται ως έχοντες την ανωτέρω ιδιότητα, από ειδική επιτροπή του ΥΠΠΟ». Σύμφωνα μ’ αυτή τη διάταξη οι συγγραφείς πρέπει να καταβάλλουν το μισό της εισφοράς και το άλλο μισό οι εργοδότες τους, δηλαδή οι εκδότες. Το ύψος της εισφοράς των εκδοτών ορίζεται σε ποσοστό 0,5% επί της χονδρικής τιμής πώλησης «οποιουδήποτε βιβλίου ελληνικών εκδοτικών οίκων Ελλήνων και ξένων συγγραφέων εγκατεστημένων στην Ελλάδα, καθώς και στα συγγραφικά δικαιώματα».

Τα κωλύματα

Μέχρι στιγμής, όμως, ο νόμος δεν εφαρμόζεται γιατί προσκρούει σε δύο κωλύματα: πρώτον, στην αργοπορία του υπουργείου να καθορίσει και να συμφωνήσει στα κριτήρια βάσει των οποίων ορίζεται κάποιος συγγραφέας και, δεύτερον, στην άρνηση των εκδοτών να καταβάλουν την εισφορά που τους αναλογεί. Ο γενικός γραμματέας της Εταιρείας Συγγραφέων Θωμάς Σκάσσης παρουσίασε και ανέλυσε το ιστορικό της ασφαλιστικής διαδικασίας των συγγραφέων. Μια ιστορία που έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του ’60 και χρονίζει… Μέχρι στιγμής, πάντως, ισχύει η ασφάλιση των συγγραφέων στο ΙΚΑ. Αλλά μόνο οι εκδόσεις «Πατάκης» καταβάλλουν την ασφαλιστική τους εισφορά. «Αυτό που χρειάζεται είναι η πολιτική βούληση, για να καμφθούν οι όποιες αντιστάσεις», είπε ο Αρης Μαραγκόπουλος, προηγούμενος γ.γ. της Ε.Σ., που είχε πρωτοστατήσει στη σύνταξη του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Παρόντες στο πάνελ, η Μάρω Δούκα και ο Πέτρος Τατσόπουλος, ενώ στην αίθουσα εκδηλώσεων της Στοάς του Βιβλίου ήταν παρόντες πολλοί συγγραφείς αλλά και εκδότες, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΒΑ) Δημ. Παντελέσκος.

Αργά το απόγευμα, ο ΣΕΒΑ έστειλε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Ο ΣΕΒΑ είναι πρόθυμος να συζητήσει με τους συγγραφείς για την εξεύρεση μιας λύσης στο πλαίσιο μιας αμοιβαία επωφελούς διευθέτησης, παρότι οι νομικοί μας σύμβουλοι επιμένουν ότι οποιαδήποτε συνεισφορά των εκδοτών για την ίδρυση Ταμείου Ασφάλισης Συγγραφέων αποτελεί επιβολής φορολογίας υπέρ τρίτων». Και προσθέτει η ανακοίνωση: «Πάντως, ο σχετικός νόμος θεωρούμε ότι παραμένει αδιευκρίνιστο εάν έχει σκοπό την ενίσχυση συγκεκριμένων ανασφάλιστων συγγραφέων ή τη συνολική εφαρμογή στον κλάδο των συγγραφέων».

Ο πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων, πάντως, προανήγγειλε ότι θα πάρουν μέτρα: «Θα πάψουμε να είμαστε μέλη για τις επιτροπές τους», είπε. Το ζήτημα φαίνεται να ανοίγει για άλλη μια φορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή