Η επιστήμη επί της οθόνης

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «Μεγάλη ιδέα του Αϊνστάιν», μια περυσινή παραγωγή ντοκιμαντέρ του δημόσιου αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου PBS και του καναλιού του NOVA, είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και συναρπαστικές ταινίες που έχω δει. Και ταυτόχρονα μια από τις πιο ολοκληρωμένες πολυεπίπεδες ιστορίες που θα μπορούσε κανείς να αφηγηθεί για την επιστήμη. Ιντριγκα, πάθος, έρωτας, πολιτική και επιστημονική ανακάλυψη ξεδιπλώνονται και εξελίσσονται παράλληλα μέσα από συνεντεύξεις, δραματοποιημένες σκηνές και αφηγήσεις μιας ιστορίας που προάγει την επιστημονική κουλτούρα, αναδεικνύει την περιπέτεια εντός της, αντιτίθεται στα στερεότυπα και βοηθάει τον θεατή να καταλάβει έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της σύγχρονης επιστήμης, την εξίσωση της ειδικής θεωρίας της σχετικότητας Ε=mc2

Η «Μεγάλη ιδέα του Αϊνστάιν» είναι μία μόνο από τις 33 ταινίες που θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι επισκεφθούν από τις 25 έως τις 28 Μαΐου το πρώτο διεθνές φεστιβάλ επιστημονικών ταινιών που διοργανώνεται στη χώρα μας από το CAID (Centre of Applied Industrial Design) σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ενωση στον χώρο της Ενωσης (Μασσαλίας 22). Από τις 33 ταινίες επιστημονικού ενδιαφέροντος στα πεδία της ιατρικής, γενετικής, βιολογίας, νέων τεχνολογιών, που επιλέχθηκαν να προβληθούν στο ελληνικό κοινό, 7 θα βραβευθούν στο τέλος της εκδήλωσης.

Το International Science Film Festival στην Ελλάδα, είναι «μεταφορά» του θεσμού που εδραιώθηκε αρχικά στην Πορτογαλία. Το φεστιβάλ TELEciencia που λαμβάνει χώρα σε 35 πόλεις της Πορτογαλίας και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ξεκίνησε το 1999 με σκοπό την εξάπλωση της επιστημονικής γνώσης.

Μερικές ταινίες που αξίζει να δείτε:

– «Η κατάρα του Ανθρώπου Ελέφαντα»: Σε αυτή την ταινία με τη βοήθεια της ιατροδικαστικής αρχαιολογίας, της γενετικής, της γενεαλογίας, της ακτινολογίας, της χειρουργικής και της επιστήμης της απεικόνισης γίνεται μια απόπειρα να απαντηθεί ποιος ήταν ο άνθρωπος και ποια ήταν η τρομακτική πάθηση από την οποία υπέφερε ο Τζόζεφ Μέρικ, ο Ανθρωπος Ελέφαντας.

– «Τουμάι: ο νέος πρόγονος»: Στις 19 Ιουλίου 2001, στην έρημο Τζουράμπ του βορείου Τσαντ, ως επιστέγασμα περισσότερων από 20 ετών εργασίας, ο Μισέλ Μπρινέ, διευθυντής της γαλλοκαναδικής παλαιοανθρωπολογικής αποστολής ανακοινώνει την ανακάλυψη του παλαιότερου ανθρώπινου προγόνου μας που έχει καταγραφεί ώς σήμερα. Το ον αυτό, γνωστότερο ως Τουμάι, είναι επτά εκατομμυρίων ετών και μόλις πραγματοποίησε «αναγκαστική προσγείωση» στον κόσμο των ζωντανών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή