Διεθνή ονόματα στους Δελφούς

Διεθνή ονόματα στους Δελφούς

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί ο Αλ Πατσίνο να μην εμφανιστεί, όπως αναμενόταν, στη φετινή Διεθνή Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών παρ’ όλα αυτά την απογοήτευση όσων θαυμαστών του περίμεναν να τον δουν από κοντά να παίζει τον Βασιλιά Ηρώδη στη «Σαλώμη» του Οσκαρ Ουάιλντ, αναπληρώνει η πληθώρα των κορυφαίων θεατρανθρώπων που θα σημαδέψουν τις εφετινές εκδηλώσεις στους Δελφούς. Από τον Ανατόλι Βασίλιεφ και την Μάγια Μόργκενστερν έως τον Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς και τον Μιχάλη Κακογιάννη.

30 Ιουνίου με 14 Ιουλίου. Για την ειρήνη και τον πολιτισμό. Μέσα από τα μάτια του Κώστα Τσόκλη, μέσα από το βλέμμα του Σέιμους Χίνι, μέσα από τις συνομιλίες εκατό κορυφαίων εκπροσώπων της πολιτικής και της τέχνης, μέσα από τις φωνές νεαρών μαθητών δημοτικού από την Τουρκία και την Ελλάδα: «Πολιτιστική Αμφικτυονία» είναι το γενικό θέμα της εφετινής Συνάντησης που περιλαμβάνει συνέδριο, έκθεση, θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες.

«Ο πολιτισμός είναι θέμα καρδιάς και ψυχής κι όχι συμφέροντος», ανέφερε μεταξύ άλλων χθες σε συνέντευξη Τύπου η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, πρόεδρος του ΕΠΚεΔ. Από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης επισήμανε: «H παρουσία μου είναι ενδεικτική για το πώς αντιλαμβάνομαι το Κέντρο Δελφών. Είναι επίσης αποκαλυπτική για το βάρος που επιθυμεί το υπουργείο να δώσει σε αυτό το Κέντρο, διότι πιστεύουμε ότι μπορεί πράγματι να λειτουργήσει για την Ελλάδα πολλαπλώς και να δώσει πάρα πολλά, πολύ περισσότερα από όσα έχει δώσει μέχρι σήμερα».

Η επίσημη έναρξη της «Πολιτιστικής Αμφικτυονίας» θα γίνει την Παρασκευή 30 Ιουνίου με την παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. Θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια της έκθεσης «Ειρήνη» του Κώστα Τσόκλη, μνημειακή εγκατάσταση με δύο τρακαρισμένα αυτοκίνητα στο κέντρο της σύνθεσης. Την επόμενη μέρα, Σάββατο 1 Ιουλίου θα αρχίσουν οι εργασίες της Συνάντησης «O ρόλος του OHE κατά τον 21ο αιώνα» με εναρκτήρια συνεδρία «Ειρήνη και Πόλεμος στον αρχαίο ελληνικό κόσμο». Στις εργασίες που θα ολοκληρωθούν στις 6 Ιουλίου συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Φάνης Κακριδής, Horst Dieter Blume, Oliver Taplin, James Diggle, Wang Xiao Chao, Εμμ. Μικρογιαννάκης, Στέλιος Παπαθεμελής, Juri Rubinski, Paul Tavernier, Γιώργος Κουρουπός, Shlomo, Avineri, Carmen Marquez Carrasco κ.ά.

Οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις θα αρχίσουν κι αυτές το Σάββατο 1 Ιουλίου με τους «Πέρσες» του Αισχύλου από το Εθνικό Θέατρο. Ακολουθούν: η «Συνομιλία γλώσσας και μουσικής» (έργα Ελλήνων ποιητών και μελοποιημένη ποίηση με τους Νένα Βενετσάνου, Μαργαρίτα Ζορμπαλά και Λάκη Παππά, 2/7), η παράσταση Ομήρου «Ιλιάς» από το Θέατρο «Σχολή Δραματικής Τέχνης» σε σκηνοθεσία Ανατόλι Βασίλιεφ (3/7), το «My Homeland» (θεατρική σύνθεση του Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς με αποσπάσματα από τους «Επτά επί Θήβαις», «Αντιγόνη», «Οιδίπους Τύραννος» και «Οιδίπους επί Κολωνώ», 4/7), «The Cure at Troy» του Σέιμους Χίνι σε σκηνοθεσία της Helen Eastman (5/7), «Ειρήνη και πόλεμος με τη ματιά των παιδιών» όπου μαθητές δημοτικού από την Τουρκία και την Ελλάδα παρουσιάζουν σε διασκευή την «Ειρήνη» και τις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη (6/7), «Μουσική Σουαχίλι και Γκόσπελς» από τη χορωδία «Shangilia Children’s Choir of Kenya» (9/7), «Προς Δεσποινίδα Ηλέκτρα Ατρείδη, Μυκήναι» έργο βασισμένο στο ποίημα του Σταύρου Βαβούρη σε σκηνοθεσία της Μέμης Σπυράτου (14/7). Επίσης, από τις 20 έως τις 23 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί «Αφιέρωμα στην Κύπρο και τη Δημοκρατία» με τη μουσική εκδήλωση της χορωδίας «Αδούλωτη Κερύνεια» (20/7), τη «Λυσιστράτη» του Κακογιάννη με τη Μάγια Μόργκενστερν (22/7) και συναυλία με μουσική και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη από το θέατρο και τον κινηματογράφο (23/7).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή