Τσόμσκι: Οι εισβολείς του Ιράκ έχουν μόνο ευθύνες

Τσόμσκι: Οι εισβολείς του Ιράκ έχουν μόνο ευθύνες

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε τις εργασίες του χθες το πρωί το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας, που διοργανώνει ο Δήμος Ηρακλείου σε συνεργασία με το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τίτλος του Συνεδρίου «Ηθική και Πολιτική», με καλεσμένους σημαντικούς στοχαστές από όλο τον κόσμο. Ωστόσο, στο επίκεντρο της προσοχής βρέθηκε και πάλι ο Νόαμ Τσόμσκι, με ομιλία του οποίου άνοιξε τις πύλες του το Συνέδριο.

Μετά τους τυπικούς χαιρετισμούς από τις δημοτικές και νομαρχιακές αρχές, στο βήμα ανέβηκε ο Νόαμ Τσόμσκι, καταχειροκροτούμενος μέσα στην κατάμεστη από κόσμο Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

Οπως και στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου, έτσι και στη χθεσινή του ομιλία, ο Αμερικανός γλωσσολόγος στράφηκε κατά της τρέχουσας πολιτικής της κυβέρνησης Μπους αλλά και της μεταπολεμικής εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ γενικότερα. Ειδικότερα, έκανε λόγο για νέο κίνδυνο πυρηνικού αλλά και οικολογικού αφανισμού, για τη σύγκρουση στο Ιράκ και την ενδεχόμενη σύρραξη με το Ιράν, καθώς και για τη στάση της Δύσης και των διανοουμένων απέναντι σε όλα αυτά τα ζητήματα. «Οι εισβολείς του Ιράκ», τόνισε, «δεν έχουν καθόλου δικαιώματα αλλά μόνο ευθύνες: να πληρώσουν αποζημιώσεις στο κράτος του Ιράκ, να σεβαστούν την επιθυμία του ιρακινού λαού, και τέλος, να παραπέμψουν τους ηγέτες τους σε δίκη για εγκλήματα πολέμου – κάτι που βέβαια δεν θα συμβεί ποτέ». Επανέλαβε τη σύγκριση ανάμεσα στο ναζιστικό καθεστώς και στο σημερινό καθεστώς του προέδρου Μπους – όπως και επανέλαβε μια πάγια, όχι και τόσο γνωστή στο ελληνικό κοινό, που τον λατρεύει, άποψή του σύμφωνα με την οποία, υπάρχει ταύτιση ανάμεσα στον ολοκληρωτισμό του ναζισμού και σε εκείνον του κομμουνισμού. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις ευθύνες του Χένρι Κίσινγκερ για τον μαζικό βομβαρδισμό της Καμπότζης αλλά και στην πεποίθησή του ότι τα κοινωνικά ζητήματα σήμερα έχουν πολύ μεγαλύτερη δυναμική από εκείνη των κινημάτων της δεκαετίας του 1960.

Ενημερωμένος ότι φοιτητές έχουν καταλάβει τα κτίρια της Ιατρικής Σχολής στο Ηράκλειο, διαμαρτυρόμενοι για την «εμπορευματοποίηση των σπουδών», ο Τσόμσκι επισκέφθηκε τους καταληψίες, οι οποίοι τον υποδέχθηκαν με υπέρμετρο ενθουσιασμό, βομβαρδίζοντάς τον στη συνέχεια με ερωτήματα.

Πάντως, σε ιδιαίτερη συνομιλία που είχε η «Κ» με την κορυφαία καθηγήτρια φιλοσοφίας Αγκνες Χέλερ, μαθήτρια του μεγάλου Γκιόργκι Λούκατς, η τελευταία εξέφρασε τις ενστάσεις της προς τις απόψεις του Αμερικανού καθηγητή του ΜΙΤ. «Είμαι κατηγορηματικά αντίθετη προς το ενδεχόμενο πυρηνικής επίθεσης στο Ιράν αλλά γιατί ο κύριος Τσόμσκι δεν αναφέρει ποτέ πόσο τυραννικό είναι το καθεστώς του Ιράν; Πρόσφατα συνέλαβαν έναν έξοχο μελετητή, το Ραμίν Τζαχανμπεγκλού, το μοναδικό έγκλημα του οποίου ήταν ότι έγραψε ένα άρθρο για το Ολοκαύτωμα. Τον συνέλαβαν στις 27 Απριλίου με την κατηγορία της κατασκοπείας και έκτοτε η τύχη του αγνοείται. Δεν τον αφορά αυτό;».

Οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίστηκαν με ενδιαφέρουσες ομιλίες από μελετητές όπως των Ερνέστ Λακλάου, Μάρτιν Τζέι, Ρόμπερτ Γκούντιν, Μέριλιν Φρίντμαν, Τεντ Χόντεριχ κ.ά. Το Συνέδριο ολοκληρώνεται την Κυριακή, 28 Μαΐου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή