Η ζωή της Μ. Κάλλας από τη Ροζέλα Φαλκ

Η ζωή της Μ. Κάλλας από τη Ροζέλα Φαλκ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μ’ ένα θερμό «ευχαριστώ» καλωσόρισε η Rossella Falk τους Ελληνες δημοσιογράφους στην ιταλική πρεσβεία χθες το πρωί. Ζεστή και χαμογελαστή, με εκφραστικά μάτια, δήλωσε «πολύ χαρούμενη που βρίσκεται στην Ελλάδα, την πατρίδα της Κάλλας». Η διάσημη Ιταλίδα ηθοποιός ήρθε στην Ελλάδα για τέσσερις παραστάσεις του έργου «Vissi d’arte vissi d’amore» («Εζησα με την τέχνη, έζησα με τον έρωτα»). Το έργο, που έγραψε και ερμηνεύει η ίδια, αφορά πτυχές της ζωής της Μαρίας Κάλλας. Η Rosella Falk υπήρξε φίλη της και τη συνάντησε λίγες μέρες πριν φύγει για πάντα από τη ζωή στα 53 της χρόνια.

Γι’ αυτήν την τελευταία συνάντηση με την Κάλλας, για τους έρωτες της ζωής της διασημότερης λυρικής τραγουδίστριας όλων των εποχών, αλλά και για το ιταλικό θέατρο μας μίλησε η Rossella Falk. Γνωρίστηκαν στο Μιλάνο και παρέμειναν φίλες μέχρι το τέλος: «Ραβόμασταν στον ίδιο ράφτη στο Μιλάνο και είχαμε πολλούς κοινούς φίλους. Αργότερα μέναμε και στο ίδιο κτίριο. Ηταν η εποχή που η Μαρία ήταν με τον Ωνάση». Οι αναμνήσεις της Falk από αυτήν τη φιλία είναι δεκάδες, αλλά όταν μας εξιστορεί την τελευταία βόλτα τους, τα μάτια της μαρτυρούν ιδιαίτερη συγκίνηση. «Ηταν 1η Σεπτεμβρίου του ’77 όταν την πείσαμε να βγει έξω, έπειτα από μήνες». Η Falk διηγείται την ιστορία σαν να βρίσκεται στη σκηνή. Μας λέει πόσο ευδιάθετη ήταν η Κάλλας και πόσο αστραφτερή στα φλας των φωτογράφων που είχαν κατακλύσει την έξοδο του μαγαζιού. «Ηταν σαν να γύρισε μια μεγάλη ντίβα. Ή καλύτερα σαν να μην είχε φύγει ποτέ». Δεκαπέντε μέρες έπειτα από αυτήν τη συνάντηση η Κάλλας πέθανε στο σπίτι της στο Παρίσι. Αυτή τη βόλτα και άλλες αναμνήσεις θα παρουσιάσει η Falk σ’ ένα έργο που εστιάζεται στην ευαισθησία και τη θηλυκότητα αυτής της γυναίκας. «Τελικά η Μαρία είχε μείνει μια ωραία κοπέλα από τον Πειραιά. Οταν βρέθηκε στην υψηλή κοινωνία ήταν δυστυχισμένη. Είχε γύρω της ανθρώπους που δεν ενδιαφέρονταν για την τέχνη της».

Στη σκηνή θα βρίσκεται μόνη η Ιταλίδα ηθοποιός, υπόσχεται όμως ένα θέαμα και όχι ένα μονόλογο. Σε αυτό θα βοηθήσουν οι 14 στιγμές με άριες της Κάλλας. Η πρεμιέρα του έργου στην Ελλάδα θα γίνει σήμερα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. Θα ακολουθήσουν παραστάσεις σε Θεσσαλονίκη (28/5), Βόλο (29/5) και Αθήνα, στο Θέατρο Τέχνης της Φρυνίχου (30/5). Τη σκηνοθεσία του έργου έχει κάνει ο Fabio Battistini που επισκέπτεται τη χώρα μας για πρώτη φορά. «Δεν έχω γνωρίσει την Κάλλας αλλά γνωρίζω την ελληνική γυναικεία ιδιοσυγκρασία μέσω των τριών μεγάλων Ελληνίδων που είχα την τύχη να συναντήσω στην Ιταλία: Κατίνα Παξινού, Μελίνα Μερκούρη και Ειρήνη Παππά μου έδωσαν έμπνευση να σκηνοθετήσω την προσωπογραφία μιας σημαντικής καλλιτέχνιδος», δήλωσε ο Battistini.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή