Βαλκανικό μάρκετ τεχνών στη Θεσσαλονίκη

Βαλκανικό μάρκετ τεχνών στη Θεσσαλονίκη

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποια είναι η σύγχρονη βαλκανική καλλιτεχνική σκηνική παραγωγή; Τι προτείνουν τα θεατρικά, χορευτικά και μουσικά σχήματα από τις γείτονες χώρες; H τέχνη των Βαλκανίων αλλά και της χώρας μας μπορεί να αποτελέσει εξαγώγιμο προϊόν σε φεστιβάλ ανά τον κόσμο; Απαντήσεις στα ερωτήματα θα δώσουν οι καρποί του 1ου Balkan Performing Arts Market που επιχειρεί στη Θεσσαλονίκη ο Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού, με πρωτοβουλία του υπουργείου Πολιτισμού.

Εκατόν εβδομήντα συνολικά σχήματα από 12 χώρες (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρο, FYROM, Ελλάδα, Μολδαβία, Ρουμανία, Σερβία-Μαυροβούνιο, Σλοβενία, Τουρκία), 200 εκθέτες, 3.000 σύνεδροι και καλλιτέχνες συμμετέχουν στην πρώτη βαλκανική αγορά σκηνικών τεχνών.

Επί τρεις ημέρες (2-4 Ιουνίου) σε επτά σκηνές της πόλης μουσικά, θεατρικά και χορευτικά σχήματα θα δίνουν ημίωρες παραστάσεις σε καλλιτεχνικούς διευθυντές φεστιβάλ (Λονδίνου, Αγίας Πετρούπολης κ.ά.), εταιρείες παραγωγής, κέντρα τεχνών και γραφεία εκπροσώπησης καλλιτεχνών από σαράντα χώρες.

«Η συνάντηση προσφέρει στους προσκεκλημένους συμπυκνωμένη πληροφόρηση για την άγνωστη σχεδόν στο ευρύτερο κοινό καλλιτεχνική παραγωγή των Βαλκανίων», εξήγησε χθες η διευθύνουσα σύμβουλος του ΟΠΕΠ κ. Γεωργία Ηλιοπούλου. Γνωστοί Ελληνες καλλιτέχνες (Γιαννάτου, Μητσιάς, Λέκκας, Σπάθας, Παπαγεωργίου, κ.ά.) και σχήματα θα «εκθέσουν» τις παραγωγές τους σε 110 παραστάσεις, ενώ εντυπωσιακή είναι η συμμετοχή φορέων και οργανισμών των Βαλκανίων (Εθνικό Θέατρο Βελιγραδίου, little theater κ.ά.) με 60 παραστάσεις.

Παράλληλα, στα τρία φουαγιέ του Βασιλικού και στην ΕΜΣ θα στηθούν 200 περίπτερα όπου οι συμμετέχοντες μπορούν να προωθήσουν τις παραγωγές τους μέσω οπτικοακουστικού υλικού και να προχωρήσουν σε συνεργασίες ή συμφωνίες με τους εν δυνάμει αγοραστές. Γεύση από σύγχρονες παραστάσεις των γειτόνων μπορεί να πάρει και το κοινό με προσκλήσεις που θα διανεμηθούν από τα ΜΜΕ μέσω ειδικών διαγωνισμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή