Με μέτρο η χρήση αρχαίων θεάτρων στο μέλλον

Με μέτρο η χρήση αρχαίων θεάτρων στο μέλλον

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς μια πιο λελογισμένη χρήση των αρχαίων μνημείων, τα οποία παραχωρούνται για πολιτιστικές εκδηλώσεις, κινείται το υπουργείο Πολιτισμού, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε χθες κατά την αυτοψία του στο Ηρώδειο ο Γιώργος Βουλγαράκης. O υπουργός που επισκέφθηκε χθες το αρχαίο ωδείο συνοδεία του προέδρου του Δ.Σ. του Ελληνικού Φεστιβάλ Γιώργου Λούκου και της προϊσταμένης της A΄ ΕΠΚΑ Αλκηστης Χωρέμη, ενημερώθηκε για τις φθορές και τις τρέχουσες εργασίες αναστήλωσης του μνημείου, ενώ παράλληλα προέβη σε μια σειρά προγραμματικών δηλώσεων για το θέμα των παραχωρήσεων.

Πλήρης στήριξη

Ο υπουργός συντάχθηκε πλήρως με τον Γ. Λούκο που εξ αρχής είχε θέσει ως στόχο τον περιορισμό των εκδηλώσεων που φιλοξενούνται στο χώρο του Ηρωδείου, αποφεύγοντας όμως να ασκήσει κριτική προς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο που ήδη έχει δώσει την έγκρισή του σε πληθώρα θεατρικών, μουσικών και άλλων γεγονότων που θα πραγματοποιηθούν εκτός των φεστιβαλικών μηνών Ιουνίου και Ιουλίου. «Βρισκόμαστε στη μέση της χρονιάς και δεν μπορούμε να κάνουμε μείζονες ανατροπές στο πρόγραμμα, διότι δεν είναι ούτε λογικό ούτε οικονομικά ορθό», τόνισε ο υπουργός. Αργότερα, όμως, υπογράμμισε ότι από τον ερχόμενο χρόνο, θα συμβουλεύεται τον Γ. Λούκο για την καλλιτεχνική αξία των εκδηλώσεων που δεν εντάσσονται στο φεστιβάλ, αλλά ενδεχομένως να παρουσιαστούν στο Ηρώδειο.

Διπλό κέρδος

Ο Γ. Βουλγαράκης έδωσε μεγάλη έμφαση στο θέμα της σωστής συντήρησης του μνημείου, που φέτος τον Αύγουστο θα παραμείνει κλειστό και στο μέλλον θα αυξηθεί ο χρόνος κατά τον οποίον δεν θα παραχωρείται και θα γίνονται εργασίες αναστήλωσης.

«Εδώ και αρκετό καιρό υπάρχει προβληματισμός για τη χρήση του Ηρωδείου σε σχέση με τις φθορές που έχει υποστεί διαχρονικά το αρχαίο ωδείο, αλλά και την υπερχρησιμοποίησή του», τόνισε χθες στους εκπροσώπους του Τύπου, συμπληρώνοντας ότι το θέμα της συντήρησης είναι άμεσης προτεραιότητας για το υπουργείο και ότι πρόκειται να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες πιστώσεις για τον σκοπό αυτόν.

Ο υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς και στα οικονομικά ζητήματα που προκύπτουν από τη χρήση του μνημείου. Εξήγησε ότι μέχρι πρόσφατα κάθε εξωφεστιβαλική εκδήλωση -για την οποία το κράτος δεν εισέπραττε ούτε ένα ευρώ για την ενοικίαση του χώρου- κόστιζε στο ελληνικό Δημόσιο 25.000 με 30.000 ευρώ τη βραδιά λόγω του κόστους της φύλαξης, του φωτισμού, της αμοιβής των ταξιθετριών κ.λπ. Από φέτος όμως τα πράγματα αλλάζουν και οι ενδιαφερόμενοι θα δίδουν αντίτιμο για τη χρήση του αρχαίου ωδείου. Ετσι, όσο λιγότερες είναι οι εκδηλώσεις τόσο αυξάνεται ο χρόνος συντήρησης και μειώνονται τα έξοδα.

Εγκαίνια

Ο Γιώργος Λούκος από την πλευρά του αναφέρθηκε στα εγκαίνια του χώρου στην Πειραιώς 260, που θα αποτελέσει έναν από τους κεντρικούς πόλους έλξης για τους νέους. Τόνισε ότι φέτος θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από μουσικές και θεατρικές δράσεις για τους μετανάστες της πόλης: Αφγανοί, Πακιστανοί, Ινδοί θα πάνε να ακούσουν παραδοσιακή μουσική της πατρίδας τους, όπως λ.χ. το μουσικό σχήμα «Ράδιο Καμπούλ» που είχαν απαγορεύσει οι Ταλιμπάν. Κάποιες από τις βραδιές θα είναι αφιερωμένες και στα παιδιά των μεταναστών με ελεύθερη είσοδο. Επίσης, θα γίνουν και μια σειρά θεατρικών εργαστηρίων από Ελληνες σκηνοθέτες στις φυλακές του Αυλώνα, του Κορυδαλλού κ.λπ. για τους εγκλείστους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή