Το Βανκούβερ χορεύει και οι Κοινότητες συμμετέχουν

Το Βανκούβερ χορεύει και οι Κοινότητες συμμετέχουν

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πανηγυρίζοντας τη Διεθνή Ημέρα Χορού, γράψαμε ήδη, δεκάδες χώροι στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας της Βρετανικής Κολομβίας, και τρίτη σε πληθυσμό πόλη του Καναδά, που προετοιμάζεται πυρετωδώς για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2010, άνοιξαν και προσφέρθηκαν στον χορό. Σε μια πόλη που διαθέτει ένα τεράστιο πληθυσμό εποίκων από τις 4 ηπείρους (πλην Αυστραλίας) και ιδιαίτερα από την Απω Ανατολή, η πολυπολιτισμική προσφορά και οι έντονες διαφορές αλλά και σμίξεις γίνονται άμεσα αντιληπτές. Και είναι περισσότερο από ευπρόσδεκτες, καθώς οι μειονότητες χαίρουν σεβασμού, εκτίμησης και προτεραιότητας. Εδώ έχουμε μια πολιτεία που εντάσσει τους μετανάστες όχι μόνο στο κοινωνικό αλλά και στο πολιτιστικό της γίγνεσθαι. Και όλοι είναι ανοιχτοί να μορφωθούν και να εμπλουτισθούν από τους άλλους. Το Μπαλέτο της Βρετανικής Κολομβίας (BBC) ήδη περιόδευε με την τελευταία μεγάλη του επιτυχία «Λεωφορείο ο Πόθος». Σε 2 σκηνές (το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών και το Θέατρο Ελισάβετ) για την περίοδο 2006-7 έχουν σχεδιασθεί και 2 προσκλήσεις: του Μπαλέτου της Αλμπέρτα με το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» και του Βασιλικού Μπαλέτου της Ουίνιπεγκ με μια παραγωγή του «Δράκουλα» σε μουσική Μάλερ. Συμπαραγωγή του BBC και της Αλμπέρτα θα είναι ο απαραίτητος χριστουγεννιάτικος «Καρυοθραύστης», αλλά το ατού του BBC είναι φέτος οι «Θρύλοι του 20ού αιώνα» (Μπαλανσίν, Γκράχαμ, Θαρπ) ενώ μια νέα εκδοχή της «Κάρμεν» και της «Σεχραζάντ» μαζί με καινούργιες χορογραφίες συμπληρώνουν τον προγραμματισμό. Και μετά: περιοδείες! Ο χορός στον Καναδά ανήκει σε όλους, όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Και ο μοντέρνος χορός; Ενα συμπαθές… γυναικοκρατούμενο τρίπτυχο στο «Κέντρο Τεχνών της… Πυροσβεστικής» (!) φέρνει «3 καλλιτέχνες/πόλεις» και «3 for all». Μια σύντομη ματιά στον ανατολικό, κεντρικό και δυτικό χορευτικό Καναδά. Μια εξαιρετική χορεύτρια-χορογράφος, η Σούζαν Ελιοτ, από το Βανκούβερ, προτείνει το απροσδόκητο χοροθεατρικό σόλο «Πέφτει η σκιά» από στίχους του Τ. Σ. Ελιοτ. Από το Τορόντο φτάνει ένα ντουέτο κοριτσιών «Δωμάτιο Μουσικής» με πιάνο του Σατί και ανάλογο ύφος. Στις «5 ανάσες», 4 κοπέλες από το Χάλιφαξ προβληματίζονται με τη διάρκεια του χρόνου στην καθημερινότητά μας. Ολα πολύ φρέσκα και πολύ «αλλιώτικα». Κατόπιν δόθηκαν αντικομφορμιστικά και με «παρεΐστικο» χιούμορ τα βραβεία «Ισιδώρα» για τους καλύτερους δάσκαλους χορού, χορογράφο και χορευτή της περασμένης χρονιάς. Χωρίς καμία αίγλη και κύρος. Κρίμα. Οπωσδήποτε, αυτά από το Βανκούβερ, όπου ο χορός πρωταγωνίστησε τούτη την άνοιξη (17/4-3/5).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή