Η τέχνη των αρχαίων εμπνέει στον 20ό αιώνα

Η τέχνη των αρχαίων εμπνέει στον 20ό αιώνα

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ποιο τρόπο και σε ποιο βαθμό επηρέασαν οι πρώιμες μορφές τέχνης ορισμένους από τους πρωτοπόρους καλλιτέχνες του εικοστού αιώνα; Ιδού το θέμα της έκθεσης «H μορφή της Αρχής, καλλιτέχνες του 20ού αιώνα και η Αρχαία Ανατολική Μεσόγειος» που θα εγκαινιάσει αύριο στις 8 το βράδυ ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στις νέες αίθουσες του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης (είσοδος από Νεοφύτου Δούκα 4). Σχηματοποίηση, απλότητα και αφαίρεση, χρώμα και δομή, στοιχεία που συναντάμε στα έργα του κυκλαδικού πολιτισμού ή στην τέχνη άλλων πρώιμων πολιτισμών της Ανατολικής Μεσογείου, αναγνωρίζονται επίσης στα έργα πρωτοπόρων καλλιτεχνών του εικοστού αιώνα, οι οποίοι επιδιώκουν να φθάσουν στην ουσία πραγμάτων και μορφών μέσα από τη σταδιακή «κατάτμηση» και απλοποίηση του πραγματικού κόσμου.

Στην έκθεση παρουσιάζονται γλυπτικά έργα του νεολιθικού, κυκλαδικού, μινωικού, κυπριακού, αιγυπτιακού πολιτισμού και των πολιτισμών της Ανατολίας σε συσχετισμό με σχέδια, μοτίβα και γλυπτά των Ροντέν, Μπρανκούζι, Ματίς, Ντερέν, Πικάσο, Τζιακομέτι, Μουρ, Αρμιτάζ, Κόπερ, Αρσιπένκο και Καλατράβα. H έκθεση που πραγματοποιείται χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» θα ανοίξει για το κοινό την Τρίτη 30 Μαΐου και θα διαρκέσει έως τις 16 Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή