Νέες εκδόσεις

5' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Fernardo Ρessoa

Η αγωγή του Στωικού

μετ. Βασίλης Πουλάκος

εκδ. Ροές, σελ. 102 – 7 ευρώ

Το βιβλίο αυτό είναι η ενδοσκόπηση ενός ανθρώπου που στοχάζεται τα πεπραγμένα και τα μη πεπραγμένα του και που, απαλλαγμένος από ψευδαισθήσεις, αντιλαμβάνεται πόσο ξένος του είναι ο έξω κόσμος. Ο Πεσσόα στέκεται αμείλικτος απέναντι στον ήρωα ο οποίος συναντά τον εαυτό του, δηλαδή την αυτοκτονία. Είναι η αυτοχειρία όχι μόνον ενός ανθρώπου αλλά πρωτίστως ενός δημιουργού που σκοντάφτει στα ίδια του τα όρια, και που αποδεχόμενος την ήττα του αυτοανακηρύσσεται νικητής.

Ελιέτ Αμπεκασίς

Ο θησαυρός του Ναού

μετ. Αγλαΐα Κατράκη

εκδ. Κέδρος, σελ. 360 – 15 ευρώ

21 Απριλίου 2000. Ο αρχαιολόγος Πίτερ Ερικσον θυσιάζεται τελετουργικά κοντά στις σπηλιές του Κουμράν. Το μαχαίρι του φόνου, κατασκευασμένο στη Συρία του 12ου αιώνα, μένει επιδεικτικά αφημένο δίπλα στο πτώμα. Το θύμα είχε καταφέρει να αποκρυπτογραφήσει το πιο αινιγματικό από τα χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας, το Ειλητάριο του Χαλκού, και αναζητούσε τον μυθικό θησαυρό του ναού του Σολομώντα. Θρησκευτικές ίντριγκες και απόκρυφα κείμενα κυριαρχούν. Μέσα από τα δέκα Ειλητάρια του Κουμράν ξεδιπλώνεται ένα ιστορικό και θεολογικό θρίλερ με ήρωα-ντετέκτιβ τον φωτισμένο γραφέα των Εσσαίων, Αρι. Η Ελιέτ Αμπεκασίς γεννήθηκε στο Στρασβούργο, το 1969, από οικογένεια Εβραίων Σεφαραδιτών του Μαρόκου.

Σαμίμ Σαρίφ

Ενώ έπεφτε το χιόνι

μετ. Ρένα Χατχούτ

εκδ. Ωκεανίδα, σελ. 451 – 18 ευρώ

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος στη Ρωσία της ψυχροπολεμικής περιόδου, ο Αλεξάντερ Ιβάνοφ ζει εδώ και σαράντα χρόνια στην Αμερική. Εχει καταφέρει να θάψει τις τραγικές αναμνήσεις του από το θάνατο της χαρισματικής γυναίκας του Κάτιας. Οταν όμως στη ζωή του θα εμφανιστούν δύο γυναίκες, η μια θα τον κάνει να ανοίξει σιγά σιγά την καρδιά του που την κρατούσε κλειστή. Η άλλη είναι αποφασισμένη να μάθει τι πραγματικά συνέβη στην Κάτια πριν από τόσα χρόνια.

Judith Gould

Μια παριζιάνικη ιστορία

μετ. Ρηγούλα Γεωργιάδου

εκδ. Βell, σελ. 384 – 7,30 ευρώ

Η σχεδιάστρια κοσμημάτων Αλέγκρα Σέρινταν αναλαμβάνει να ταξιδέψει στο Παρίσι προκειμένου να πλειοδοτήσει εκ μέρους του ζάπλουτου επιχειρηματία Χίλτον Γουάιτχεντ για το θρυλικό σμαράγδι της πριγκίπισσας Καρίμα χωρίς να αποκαλύψει το όνομά του. Η Αλέγκρα εκτελεί την αποστολή της με επιτυχία. Από την ώρα, όμως, που το διάσημο σμαράγδι έρχεται στην κατοχή της, αρχίζουν να της συμβαίνουν μια σειρά από απρόβλεπτα και δυσοίωνα γεγονότα. Γρήγορα γίνεται φανερό ότι υπάρχουν κάποιοι που δεν θα δίσταζαν μπροστά σε τίποτα προκειμένου να το αποκτήσουν. Γιατί το σμαράγδι της Καρίμα έχει πολύ μεγαλύτερη αξία από όση φαντάζεται κανείς.

Αlbert Salvado

Τα μάτια του Αννίβα

μετ. Στράτος Ιωαννίδης

εκδ. Ελληνικά Γράμματα, σελ. 349

Η Αριάδνη είνα μια γυναίκα με σκοτεινά μυστηριώδη μάτια στην υπηρεσία των Καρχηδονίων και του φιλοσόφου Συνέσιου, που έχει την ικανότητα να απογυμνώνει τις ψυχές. Η ερωτική της ιστορία συμπλέκεται με την πορεία του περίφημου Καρχηδόνιου στρατηλάτη Αννίβα αλλά και με εκείνην του Σκιπίωνα του Αφρικανού, που έμελλε να αναδειχθεί ως ο σημαντικότερος Ρωμαίος στρατηγός. Το όνομα του Αννίβα πέρασε στην Ιστορία χάρη στους ελέφαντες. Οσοι όμως διαβάσουν αυτό το μυθιστόρημα, ίσως αναλογιστούν τα παράξενα συναισθήματα που μπορούν να γεννήσουν δύο ζευγάρια μάτια που «κατασκοπεύουν» τον κόσμο με περιέργεια και πάθος για τη ζωή.

ΜΕΛΕΤΗ

Λεύκιος Ζαφειρίου

Ο βίος και το έργο του Ανδρέα Κάλβου

εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 168 – 20 ευρώ

Το βιβλίο περιλαμβάνει τη ζωή του Ανδρέα Κάλβου (1792 – 1869) ως μια σύνθεση όλων των εξακριβωμένων πληροφοριών, τις οποίες έφερε στο φως η έρευνα τα τελευταία σαράντα χρόνια χωρίς να παραγνωρίζονται όσα στοιχεία από παλαιότερες σχετικές εργασίες εξακολουθούν να συνιστούν αναπόσπαστο μέρος της βιογραφίας του ποιητή. Οσον αφορά το έργο του οι «Ωδές», η «Λύρα» και τα «Λυρικά» εξακολουθούν να προκαλούν το ενδιαφέρον έχοντας διανύσει μια μακροχρόνια διαδρομή μέσα από αποσιωπήσεις, αμφισβητήσεις αλλά και εξάρσεις υμνητικής «ανακάλυψης», όπως είναι η περίπτωση του Κωστή Παλαμά (1889).

Nicole Loraux

Αρχαία Ελλάδα γένους θηλυκού

μετ. Μ. Κουνεζή, Π. Σκόνδρας

εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 256 – 20 ευρώ

Ο Περικλής υποστήριζε ότι η υπέρτατη αρετή για μια καθωσπρέπει γυναίκα ήταν να μιλάει ο κόσμος όσο το δυνατόν λιγότερο για το πρόσωπό της. Οι αρχαίοι Ελληνες σεβάστηκαν σχολαστικά την αρχή αυτή, τηρώντας σιωπή για τις γυναίκες και τις θυγατέρες τους ή εκτοπίζοντάς τις σε περιθωριακούς χώρους της λογοτεχνικής παραγωγής. Ξεκινώντας από μια τέτοια ερεθιστική πρόκληση, ο συλλογικός αυτός τόμος κερδίζει το στοίχημα ξεδιπλώνοντας τους βίους αρχαίων Ελληνίδων ποιητριών, ιερειών, φιλοσόφων και εταίρων όπως προκύπτουν από τη συναρμογή των λιγοστών στοιχείων που οι αρχαίοι Ελληνες άντρες συγγραφείς είχαν εισαγάγει στα έργα τους.

ΕΥΖΩϊΑ

Μeiji Stewart

Τόλμησε να…

μετ. Ηρώ Τριάντη, σελ. 160 – 8 ευρώ

Το μικρό αυτό τομίδιο προτείνει τρόπους για να ξεφύγουμε από τη ρουτίνα, τη μοναξιά, τους περιορισμένους ορίζοντες και τα αδιέξοδα όπου μας οδηγεί η άτολμη συμπεριφορά, η έλλειψη θάρρους, ο θρυμματισμένος καθρέφτης μιας άχρωμης ζωής. Μια μικρή μόνο δόση τόλμης χρειάζεται για να αλλάξουμε τα πράγματα που μας κουράζουν και μας απογοητεύουν, για να παρατηρήσουμε την ομορφιά που βρίσκεται γύρω μας, για να χαρούμε την κάθε μέρα, για να νικήσουμε τους φόβους μας και να φτιάξουμε αυθεντικές σχέσεις.

ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ

Βάσω Ψιμούλη

«Ελεύθερη Ελλάδα» – «Η Φωνή της Αλήθειας»

Ο παράνομος ραδιοφωνικός σταθμός του ΚΚΕ

Αρχείο 1947 – 1968

εκδ. Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας – Θεμέλιο

σελ. 461- 16 ευρώ

Πριν από μισό αιώνα, το 1947, ιδρύθηκε από το ΚΚΕ, σε συνθήκες εμφύλιας αναμέτρησης, ο Ραδιοφωνικός Σταθμός «Ελεύθερη Ελλάδα». Λειτούργησε μέχρι το 1956 και μετά δύο χρόνια σιωπής ξαναβγήκε στα ερτζιανά μετονομαζόμενος σε «Φωνή της Αλήθειας» μέχρι τη μεταπολίτευση του 1974. Σε συνθήκες εγκλεισμού και απομόνωσης στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, το επιτελείο του Σταθμού δημιούργησε ένα έργο εντυπωσιακό σε όγκο και ιστορική σημασία. Η παρούσα έκδοση περιέχει το ευρετήριο του αρχείου των εκπομπών του ραδιοφωνικού σταθμού, εκτενή εισαγωγή για την ίδρυση, την οργάνωση και τις μετακινήσεις του, τον πολιτικό και κοινωνικό λόγο, το ύφος και τη γλώσσα του επιτελείου των συντακτών-εκφωνητών του καθώς και των κομματικών καθοδηγητών τους.

Στελιος Κούλογλου

Μαρτυρίες για τον Εμφύλιο και την ελληνική Αριστερά

Βιβλιοπωλείον της Εστίας, σελ. 599 – 25 ευρώ

Αντλώντας το υλικό του από τα ντοκουμέντα της πολυβραβευμένης τηλεοπτικής του σειράς «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα», ο συγγραφέας ξετυλίγει την ιστορία της Ελλάδας τον 20ό αιώνα μέσα από συγκλονιστικές μαρτυρίες ανθρώπων που ενεπλάκησαν άμεσα ή έμμεσα, στο έπος, την προδοσία και την τραγωδία της ελληνικής Αριστεράς. Καταθέτουν την μαρτυρία τους οι Γιάννης Αγγέλου, Πέτρος Ανταίος, Πάνος Δημητρίου, Λυκούργος Καλλέργης, Σταύρος Κασιμάτης, Λεωνίδας Κύρκος, Τάκης Λαζαρίδης, Φώφη Λαζάρου, Γιάννης Μαρίνος, Λευτέρης Μαυροειδής, Βασίλης Νεφελούδης, Ελλη Παπά, Μαρία Ρεζάν, Γρηγόρης Φαράκος και Λεωνίδας Τζεφρώνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή