Επιτυχημένη Διεθνής Εκθεση Βιβλίου

Επιτυχημένη Διεθνής Εκθεση Βιβλίου

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πίστευα ότι στην αρχή όλοι κάνουν λάθη, αλλά εδώ υπάρχει μια καλή ομάδα, που οργάνωσε μια πολύ καλή έκθεση». Μ’ αυτά τα λόγια δήλωσε την ικανοποίησή του για την 3η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) ο επί 20 χρόνια διευθυντής της μεγαλύτερης έκθεσης βιβλίου στον κόσμο, της Φρανκφούρτης, Πέτερ Βάιτχαας και επικεφαλής του δικτύου των 25 μεγαλύτερων διεθνών εκθέσεων στον κόσμο. Σ’ αυτό που θα ενταχθεί επισήμως και η ΔΕΒΘ στις 17 Ιουλίου. Βλέπαμε τον Πέτερ Βάιτχαας αυτές τις μέρες να τριγυρνά από περίπτερο σε περίπτερο, να επισημαίνει, να παρατηρεί, να συνομιλεί. «Θέλω να εστιάσω στον διεθνή χαρακτήρα της έκθεσης. Χρειάζεται ένα ραντεβού η Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η Ελλάδα πριν από μερικά χρόνια δεν υπήρχε στο γίγνεσθαι του βιβλίου. Ηταν σαν την Αλβανία. Οι διεθνείς εκθέσεις είναι η απάντηση στην παγκοσμιοποίηση. Το internet δεν μπορεί να υποκαταστήσει την εμπιστοσύνη που δημιουργείται με την απ’ ευθείας επαφή των εκδοτών και των συγγραφέων. Το επόμενο βήμα είναι να εκπαιδευτεί ο κόσμος της Θεσσαλονίκης, να υποδεχθεί το γεγονός», δήλωσε.

Η 3η ΔΕΒΘ ολοκληρώθηκε την Κυριακή το βράδυ, στο χώρο της XELEXPO. Ηταν από τις λίγες φορές που δεν υπερίσχυσαν τα παράπονα. Παρότι χρειάζεται πολλή επαγγελματική δουλειά (απ’ όλες τις πλευρές) για να επεκταθεί ό,τι κατακτήθηκε μέχρι τώρα, κυρίως στον τομέα του προγραμματισμού.

Παρ’ ότι δεν υπάρχουν ακόμα επίσημα στοιχεία από τη XELEXPO, η διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ Κατρίν Βελισσάρη δήλωσε την Κυριακή το πρωί στους δημοσιογράφους ότι διπλασιάστηκαν οι επισκέπτες της έκθεσης, οι οποίοι μετείχαν σε όλες σχεδόν τις εκδηλώσεις του χώρου – και ήταν υπέρμετρα πολλές. Ετσι, οι δύο μεγάλες συναντήσεις ήταν την ίδια ώρα την Κυριακή το μεσημέρι: και η συζήτηση για τα βιβλία που προσφέρουν οι εφημερίδες και η συζήτηση για το μαύρο μυθιστόρημα με τους Γιασμίνα Χάντρα, Πέτρο Μάρκαρη και Γιάκομπ Αρζούνι.

Το κυνήγι των δικαιωμάτων αφορά τους εκδότες. Για τους υπόλοιπους οι διεθνείς εκθέσεις είναι συνάντηση με άλλους πολιτισμούς, συνειδητοποίηση της πολιτιστικής πολιτικής που ασκεί κάθε χώρα (ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η παρουσία της Τουρκίας για παράδειγμα, αλλά και της Καταλωνίας που θα είναι τιμώμενη χώρα στη Φρανκφούρτη το 2007). Διαπιστώσαμε, με αφορμή το αφιέρωμα για το κρασί, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του κοινού για ειδικά βιβλία. Οι γευσιγνωστικές εκδηλώσεις είχαν πάντα κόσμο.

Το βάρος, ο διεθνής χαρακτήρας. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν προσθέτουν τίποτα οι εκδηλώσεις για κάθε συγγραφέα ξεχωριστά, αλλά οι θεματικές ενότητες για θέματα που αφορούν το βιβλίο, την αγορά του, την παραγωγή του, τους προβληματισμούς των συγγραφέων. «Το αστυνομικό μυθιστόρημα μας καλεί να μιλήσουμε για την κοινωνία. Σήμερα οι μεγάλοι συγγραφείς που επενδύουν στο αστυνομικό δείχνουν μεγάλη γνώση του ανθρώπινου παράγοντα», έλεγε την Κυριακή το μεσημέρι ο Γιασμίνα Χάντρα, δημιουργώντας με την παρουσία του νέους φίλους του είδους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή