Η αρχαιότητα εμπνέει ακόμα

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα «αντιπαράθεση» ανάμεσα σε γλυπτά αρχαίων πολιτισμών της Ανατολικής Μεσογείου και εμβληματικά έργα σημαντικών καλλιτεχνών του 20ού αιώνα παρουσιάζει η έκθεση «H Μορφή της Αρχής», που εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ από τον πρωθυπουργό K. Καραμανλή στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Πρόκειται για την κορυφαία εκδήλωση του εορτασμού για τα 20 χρόνια από την ίδρυση του μουσείου, που θα διαρκέσει μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Για την πραγματοποίηση της διοργάνωσης συνεργάστηκαν συνολικά 30 μουσεία, ιδρύματα και πολιτιστικοί φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Απλότητα

Στους χώρους του, γλυπτά των Rodin, Brancusi, Matisse, Derain, Picasso, Giacometti, Moore, Armitage, Coper, Archipenko παρουσιάζονται μαζί με δείγματα γλυπτικής τέχνης του νεολιθικού, κυκλαδικού, μινωικού, κυπριακού, αιγυπτιακού πολιτισμού και των πολιτισμών της Ανατολίας.

Στόχος της έκθεσης είναι να φανούν οι επιρροές, έμμεσες ή άμεσες, που ενέπνευσαν οι πρώιμες μορφές τέχνης σε ορισμένους από τους πρωτοπόρους καλλιτέχνες. Σχηματοποίηση, απλότητα και αφαίρεση, χρώμα και δομή, στοιχεία δηλαδή που χαρακτηρίζουν συχνά έργα του κυκλαδικού πολιτισμού ή την τέχνη άλλων πρώιμων πολιτισμών της Ανατολικής Μεσογείου, αναγνωρίζονται επίσης στα έργα μερικών από τους πιο προβεβλημένους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα.

Παράλληλα, συνεξετάζονται ορισμένα αρχέγονα θέματα και μοτίβα όπως η σπείρα, το δικτυωτό μοτίβο και ο τετραγωνισμένος χώρος, η πυραμίδα και ο λαβύρινθος, αλλά και η απόδοση σχημάτων σε συνάρτηση με τις δυνατότητες που προσφέρει στον καλλιτέχνη ένα συγκεκριμένο υλικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή