Ο «Ανεμος» του Λόουτς πήρε τον Φοίνικα

Ο «Ανεμος» του Λόουτς πήρε τον Φοίνικα

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια ταινία που είχε ξεχωρίσει από τις πρώτες ημέρες του φεστιβάλ ως μία από τις καλύτερες δουλειές, που αντιστοιχούν με συνέπεια στο προφίλ του δημιουργού τους, απονεμήθηκε ο Χρυσός Φοίνικας του 59ου Φεστιβάλ των Καννών από την επιτροπή του Γουόνγκ Καρ Γουάι. Ο «Ανεμος που σηκώνει το κριθάρι» του Κεν Λόουτς, μια ιστορία για την έναρξη του ιρλανδικού κινήματος ανεξαρτησίας από τη βρετανική κατοχή, κέρδισε το μεγάλο βραβείο και όχι μία από τις άλλες δύο ταινίες, που είχαν τη συμπάθεια της κριτικής, το «Volver» του Πέδρο Αλμοδόβαρ και τη «Βαβέλ» του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου. Και οι δύο ταινίες, ωστόσο, κέρδισαν βραβεία.

Η ταινία του Λόουτς είναι «μια ιστορία για την κρατική τρομοκρατία», όπως ο σκηνοθέτης δήλωσε στην «Κ» σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε την Κυριακή, την ημέρα που παραλάμβανε τον Χρυσό Φοίνικα. Με τις δάφνες του Φοίνικα, ο Λόουτς θα πρέπει πλέον να φοβάται λιγότερο τις ψυχρές βρετανικές αντιδράσεις, που περιέγραψε στη συνέντευξή του στην «Κ». «Η τυπική βρετανική αντίδραση δεν είναι να σου επιτεθεί κάποιος κατά μέτωπον και να σε αντικρούσει. Θα προτιμήσουν να πουν «Ξέρεις… μην πας να δεις αυτή την ταινία. Είναι βαρετή. Μιλάνε πολύ». Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο Βρετανός σκηνοθέτης είπε: «Ελπίζω ότι η ταινία μας αντιπροσωπεύει ένα μικρό βήμα στη σχέση που έχουν οι Βρετανοί με το ιμπεριαλιστικό τους παρελθόν. Αν τολμάμε να λέμε την αλήθεια για το παρελθόν, ίσως να τολμήσουμε να πούμε την αλήθεια και για το παρόν».

Στα φεστιβάλ, σπάνια οι πιο συζητημένες ταινίες παίρνουν το κορυφαίο βραβείο, κάτι που σχολίασε και ο Πέδρο Αλμοδόβαρ, παραλαμβάνοντας το βραβείο σεναρίου. «Τις τελευταίες δέκα μέρες διαπίστωσα ότι ήμουν το μεγάλο φαβορί, κάτι που στις Κάννες είναι κατάρα, γιατί όταν είσαι σε αυτή τη θέση, ποτέ δεν κερδίζεις. Αρα, είμαι πανευτυχής που παίρνω το βραβείο σεναρίου». Το «Volver» τιμήθηκε επίσης με το βραβείο γυναικείας ερμηνείας, που απονεμήθηκε και στις έξι πρωταγωνίστριες, ανάμεσά τους την Πενέλοπι Κρουζ και την Κάρμεν Μάουρα. Οπως είπε η Κρουζ για τον αγαπημένο της σκηνοθέτη, «νιώθω καλύτερα επειδή υπάρχει στη ζωή μου».

Η «Βαβέλ» του Ινιαρίτου τιμήθηκε με το βραβείο σκηνοθεσίας και ο Μεξικανός δημιουργός επισήμανε τη σημασία που έχουν παίξει οι Κάννες στην καριέρα του, αφού εκεί παρουσίασε και την πρώτη του ταινία, τις πολυβραβευμένες «Χαμένες αγάπες».

Σε ό,τι αφορά τα άλλα βραβεία, το μεγάλο βραβείο της επιτροπής απονεμήθηκε στο «Flandres» του Μπρούνο Ντιμόν, μια ταινία που δεν μπορεί να ξεφεύγει από το φεστιβαλικό κλίμα προς ένα μεγαλύτερο κοινό. Το βραβείο αντρικής ερμηνείας, ομαδικό και αυτό, κέρδισαν οι πέντε Γαλλοαλγερινοί πρωταγωνιστές του «Μέρες δόξας», που σκηνοθέτησε ο Ρασίντ Μπουσάρεμπ. Τέλος, ειδικό βραβείο της επιτροπής κέρδισε η πρωτοεμφανιζόμενη Βρετανή Αντρέα Αρνολντ για τον «Κόκκινο δρόμο», μια ταινία με έντονα εικαστικά στοιχεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή