Φρένο στις «παραχωρήσεις»

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα επανεξεταστούν όλες οι παραχωρήσεις Ηρωδείου και Επιδαύρου που έχει εγκρίνει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο σε παραστάσεις εκτός Φεστιβάλ, δήλωσε προχτές βράδυ ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης, ο οποίος μάλιστα πρόσθεσε ευθέως ότι στόχος του είναι «να τις αραιώσει λίγο» -«ήδη πολλές από τις προτάσεις για παραχώρηση του Ηρωδείου τις απέρριψα», είπε.

Οπαδός της «λελογισμένης χρήσης» των αρχαίων θεάτρων, αλλά και της «τακτικής soft landing», όπως δήλωσε, ο κ. Βουλγαράκης υποστήριξε ότι για φέτος («μεταβατική φάση») δεν υπάρχει χρόνος να γίνει κάτι περισσότερο, αλλά από του χρόνου για τις παραχωρήσεις θα έχει λόγο, θεσμικά μάλιστα, και ο διευθυντής του Φεστιβάλ, ο Γιώργος Λούκος, ο οποίος ήταν παρών.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο υπουργός Πολιτισμού απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με το μείζον θέμα που έχει προκύψει με τις αθρόες παραχωρήσεις των δύο θεάτρων σε εξωφεστιβαλικές εκδηλώσεις, αποτέλεσμα των οποίων δεν είναι απλώς να θολώνει η εικόνα που επιχειρεί να δημιουργήσει η ανανεωμένη μορφή των φεστιβάλ, αλλά να έχει συντεθεί ένα ολόκληρο «παραφεστιβάλ» – στο Ηρώδειο ιδίως, όπου μετά τις 21 παραγωγές του Φεστιβάλ Αθηνών θα ακολουθήσουν άλλες… 24 εξωφεστιβαλικές!

Την ευκαιρία ταυτόχρονης συνάντησης με τους κ. Βουλγαράκη και Λούκο είχαν οι δημοσιογράφοι στη γιορτή που οργάνωσε το Φεστιβάλ Αθηνών την Κυριακή το βράδυ στον νέο του χώρο εκδηλώσεων (Πειραιώς 260) επί τη ενάρξει του φετινού, ανανεωμένου, προγράμματός του (μεθαύριο Πέμπτη με συναυλία έργων Χατζιδάκι). Την ίδια μέρα δημοσιεύονταν (Ελευθεροτυπία) δηλώσεις του κ. Λούκου ότι για το θέμα των παραχωρήσεων, με τις οποίες ως γνωστόν διαφωνεί απολύτως, έχει στείλει τρεις επιστολές στον γεν. γραμματέα του ΥΠΠΟ (και πρόεδρο του ΚΑΣ) Χρήστο Ζαχόπουλο, ο οποίος ουδέποτε απάντησε…

Ο κ. Βουλγαράκης δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη υπογράψει καμιά εισήγηση του ΚΑΣ για παραχώρηση του Ηρωδείου ή της Επιδαύρου – με την οποία θα ασχοληθεί αυτήν την εβδομάδα. Υπενθύμισε, βέβαια, ότι οι ομόφωνες αποφάσεις του ΚΑΣ είναι δεσμευτικές για τον υπουργό (σ.σ.: φρόντισε γι’ αυτό ο προνοητικός κ. Ζαχόπουλος) και δεσμεύτηκε ότι από του χρόνου το «Φεστιβάλ, με τον διευθυντή του, θα είναι ο βασικός αξιολογητής» στο ζήτημα των «παραχωρήσεων». Θα βρεθεί τρόπος συνεργασίας, είπε, ο οποίος και θα θεσμοθετηθεί ώστε να ισχύει ασχέτως των προσώπων που βρίσκονται στην ηγεσία του ΥΠΠΟ και του Φεστιβάλ.

Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχει ασάφεια στο όλο ζήτημα, καθώς το Φεστιβάλ δεν ελέγχει τα εργαλεία του (αρχαία θέατρα), ενώ ο φορέας στον οποίο ανήκουν αυτά τα εργαλεία (ΥΠΠΟ) δεν έχει την ευθύνη του φεστιβάλ – «και τέτοιες στρεβλώσεις υπάρχουν σε όλο το ΥΠΠΟ, πράγμα που δεν σου επιτρέπει να χαράξεις μια πολιτική όπως τη θέλεις», ομολόγησε.

«Η παραχώρηση πρέπει να είναι άθροισμα της καλλιτεχνικής αξίας της εκδήλωσης και της δυνατότητας του μνημείου να τη φιλοξενήσει – αυτό εννοώ όταν λέω «λελογισμένη χρήση»» διευκρίνισε. «Θα το επιτύχουμε με τη συνεργασία του Γ. Λούκου» – «θαυμάζω το έργο που πάει να κάνει, το λέω ξεκάθαρα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός όταν του επισημάνθηκε η αντίφαση να τοποθετεί η κυβέρνηση έναν άνθρωπο στα Φεστιβάλ για να τα ανανεώσει και την ίδια στιγμή το ΥΠΠΟ, διά του ΚΑΣ, να υπονομεύει το εγχείρημα αυτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή