Ανθισμένη σύγχρονη τέχνη

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιτέλους, μια έκθεση που υμνεί την ομορφιά και αφήνει μιαν ιδιαίτερα ευχάριστη γεύση στους επισκέπτες, χωρίς να είναι ρηχή ή ανούσια. «Τα Λουλούδια στη Σύγχρονη Τέχνη» είναι ένα ξεχωριστό αφιέρωμα που εγκαινιάζεται την ερχόμενη Πέμπτη, στις 8 Ιουνίου, στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς και εστιάζει σε ένα ενδιαφέρον και ερεθιστικό θέμα: πώς τα άνθη που είχαν σχεδόν εξωστρακισθεί από τις καλλιτεχνικές δημιουργίες για μια μεγάλη περίοδο -που ξεκινά από τον κυβισμό και φτάνει στην αφαίρεση- επανέρχονται δυναμικά τα τελευταία 40 χρόνια.

Ο κριτικός και συγγραφέας βιβλίων για την τέχνη Σταύρος Τσιγκόγλου, με την επιμελήτρια εκθέσεων Ελένη Κυπραίου πραγματοποίησαν μια ενδελεχή έρευνα, η οποία είχε αποτέλεσμα την πραγματοποίηση της έκθεσης αλλά και τη δημοσίευση ενός βιβλίου το οποίο αναφέρεται σε καλλιτέχνες από το 1970 έως σήμερα που καταπιάστηκαν με το ζήτημα. Ετσι, το αθηναϊκό κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει 50 έργα εγχώριων και ξένων εικαστικών που ανήκουν όλα σε ιδιωτικές συλλογές Ελλήνων και «ιχνογραφούν» με τον καλύτερο τρόπο την αισθητική και τις μεταφορές της χρήσης των λουλουδιών στη θεματογραφία της σύγχρονης τέχνης. Εργα Κουνς, Γουόρχολ, Ελεν Τσάτγουικ, Κρις Οφίλι, Κίκι Σμιθ, αλλά και των «δικών» μας Βλάση Κανιάρη, Παναγιώτη Τέτση, Μανώλη Χάρου, Νίκης Καναγκίνη κ.ά. αποκαλύπτουν τις διαφορετικές προσεγγίσεις στο ίδιο θέμα

«Τα τελευταία χρόνια ο κόσμος έχει βαρεθεί να πηγαίνει σε εκθέσεις με σκοτεινές αίθουσες προβολής βίντεο ή δημιουργίες εννοιολογικής τέχνης, τις οποίες συχνά δεν κατανοεί. Εμείς θελήσαμε να φτιάξουμε μια έκθεση που να προσφέρει αισθητική απόλαυση και ευχαρίστηση, αλλά να έχει πολλά επίπεδα ανάγνωσης. Στο καλλιτεχνικό πεδίο, ακόμα και η λέξη «ομορφιά» ήταν απαγορευμένη για πολλά χρόνια», εξηγεί στην «K» ο Σταύρος Τσιγκόγλου συμπληρώνοντας: «Από τις αρχές του 21ου αιώνα έχουν πραγματοποιηθεί στο εξωτερικό τρεις διεθνείς εκθέσεις με θέμα τα λουλούδια. Η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, όμως, για πρώτη φορά, εστιάζει το ενδιαφέρον της αποκλειστικά στα «Λουλούδια στη σύγχρονη τέχνη». Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να δει ο θεατής πώς κάθε καλλιτέχνης χρησιμοποιεί τα άνθη ως μεταφορά για να εκφράσει οικολογικές, αισθητικές, πολιτικές ανησυχίες. Εκφράζουν επίσης μεταφυσικά, υπαρξιακά άγχη για τον κύκλο της ζωής, τη διατήρηση της ομορφιάς, σχόλια για την τεχνητή φύση, για εννοιολογικές και εικαστικές αντιθέσεις».

Η ζωγραφική των λουλουδιών ξεκίνησε ταυτόχρονα με αυτήν της νεκρής φύσης στις αρχές του 17ου αιώνα και άνθησε κυρίως στην Ολλανδία, όπου οι ζωγράφοι υπηρετούσαν την ευημερούσα αστική τάξη. Στη σύγχρονη τέχνη οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν τα λουλούδια ως κύριο θέμα ή ως μέσο σχολιασμού στη ζωγραφική, τη γλυπτική, τις κατασκευές, τις εγκαταστάσεις αλλά και στην περφόρμανς, την body art, τη video art, τη φωτογραφία και την ψηφιακή τέχνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή