Πέθανε ο Σοέι Ιμαμούρα

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διπλός νικητής του Χρυσού Φοίνικα των Καννών ήταν ο σκηνοθέτης Σοέι Ιμαμούρα, που πέθανε σε ηλικία 79 ετών. Ο σπουδαίος Ιάπωνας δημιουργός πέθανε από καρκίνο του ήπατος, έπειτα από νοσηλεία ενός μήνα. Ο Ιμαμούρα κέρδισε το κορυφαίο βραβείο των Καννών το 1983 με την «Μπαλάντα του Ναραγιάμα», την ιστορία ενός άντρα, ο οποίος ακολουθώντας την παράδοση, αφήνει τη μητέρα του να πεθάνει στην κορυφή ενός βουνού. Η δεύτερη νίκη του ήρθε το 1997 με το «Χέλι», την προσπάθεια ενός άντρα που δολοφόνησε τη γυναίκα του, να αρχίσει μια νέα ζωή μετά την αποφυλάκισή του.

Ο Σοέι Ιμαμούρα θεωρείτο ίσως ο σημαντικότερος Ιάπωνας σκηνοθέτης μετά το θάνατο του Ακίρα Κουροσάβα. Υπήρξε πρωτοπόρος του νέου κύματος του ιαπωνικού σινεμά και ανοίχτηκε σε θέματα και χαρακτήρες που απομακρύνθηκαν από το κλασικό σινεμά και απεικόνισαν με αισθησιασμό μια νέα ιαπωνική κοινωνία.

Γεννημένος το 1926 στο Τόκιο, ο Ιμαμούρα γράφτηκε σε μια τεχνική σχολή, προκειμένου να αποφύγει τη στράτευση, ενώ στη συνέχεια σπούδασε δυτική λογοτεχνία. Αρχισε να εργάζεται στον κινηματογράφο στις αρχές της δεκαετίας του ’50, ως βοηθός του Γιασουχίρο Οζου, ενώ πρωτοστάτησε στο ιαπωνικό νέο κύμα μαζί με τον Ναγκίσα Οσιμα και τον Μασαχίρο Σινόντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή