Αφιέρωμα στη Μαρία Θεοχάρη σε έκδοση του Βυζαντινού Μουσείου

Αφιέρωμα στη Μαρία Θεοχάρη σε έκδοση του Βυζαντινού Μουσείου

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα επιστημονική, εκδοτική σειρά με γενικό τίτλο «Μελετήματα» εγκαινιάζει το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας. Πρώτος τίτλος της σειράς είναι ένα αφιέρωμα στο έργο και στη σκέψη της αείμνηστης βυζαντινολόγου Μαρίας Θεοχάρη. Το βιβλίο που έχει ως τίτλο «Διαδρομές στο Βυζάντιο. Επιφυλλίδες και διαλέξεις της Μαρίας Θεοχάρη» περιλαμβάνει το σύνολο των επιφυλλίδων της στην «Καθημερινή» καθώς και αδημοσίευτες διαλέξεις. Η Μαρία Θεοχάρη χάρισε τη βιβλιοθήκη της των 3.000 τόμων στο Βυζαντινό Μουσείο καθώς και δύο αργυρά πινάκια του 18ου αιώνα με εγχάρακτα σχέδια.

«Τη γνώρισα όταν ήμουν αρκετά νέος», γράφει στον πρόλογο ο διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου Δημήτρης Κωνστάντιος. «Τη Μαρία συμβουλευόμαστε για τα χρυσοκέντητα υφάσματα. Η προσήνειά της συνοδευόταν από βαθιά γνώση όχι μόνο της βυζαντινής τέχνης, με τη στενή έννοια του όρου, αλλά γενικότερα του βυζαντινού πολιτισμού. Είχε σπουδάσει σε ξακουστά πανεπιστήμια και ειδικευτεί δίπλα σε μεγάλους Βυζαντινολόγους και Μεσαιωνολόγους σε εξέχοντα επιστημονικά κέντρα της Ευρώπης. Τα αξιολογότερα επιστημονικά περιοδικά φιλοξένησαν άρθρα της, ενώ τα βιβλία της αποτέλεσαν σταθμό, ειδικά στον τομέα της βυζαντινής χρυσοκεντητικής.

»Η βαθιά της γνώση και η επισταμένη έρευνα την οδήγησαν στο San Lorenzo in Campio της Ιταλίας και στην ανεύρεση και επιστροφή στη Θεσσαλονίκη των λειψάνων του πολιούχου της Αγίου Δημητρίου. Το Σινά και η Κωνσταντινούπολη υπήρξαν επίσης τόποι της δραστηριότητάς της».

Ο τόμος αφιέρωμα στο έργο της Μαρίας Θεοχάρη έγινε πραγματικότητα χάρη στη συμβολή της αδελφής της, Τζένης Θεοχάρη. Επιμελήτρια της έκδοσης είναι η βυζαντινολόγος δρ Γιασμίνα Μωυσείδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή