Πρωτοποριακή η οργάνωση του Νέου Μουσείου Πάτρας

Πρωτοποριακή η οργάνωση του Νέου Μουσείου Πάτρας

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόλος έλξης για ένα ευρύτερο κοινό κι όχι μόνο για το ειδικευμένο φιλοδοξεί να γίνει το Νέο Μουσείο της Πάτρας, του οποίου η μουσειολογική μελέτη εγκρίθηκε προχθές το βράδυ από το ΚΑΣ. Οι εκθεσιακοί χώροι του μουσείου, που καλύπτει 7.500 τ.μ. σε έκταση 22 στρεμμάτων, είναι περίπου 3.500 τ.μ. και θα είναι έτοιμοι ώς το τέλος του χρόνου, ενώ η υπόσχεση για τα εγκαίνιά του μετατίθεται στο 2007.

H έκθεση διαρθρώνεται σε τρεις βασικές μουσειογραφικές ενότητες και κάθε μία από αυτές σε επιμέρους ενότητες και υποενότητες. Πάντως, και στις τρεις δημιουργούνται τα στοιχεία που προσελκύουν το κοινό να «χαθεί» σε λεπτομέρειες ειδικού διδακτικού χαρακτήρα, να εδραιώσει όσα παρατήρησε και να κάνει και συγκρίσεις, τις οποίες επιτρέπουν τα εκθέματα και το πλούσιο εποπτικό υλικό, να διαπιστώσει τη συνέχεια των πολιτισμών έως τη σύγχρονη εποχή.

Μια πορεία

Η πρόταση οργάνωσης και παρουσίασης στον χώρο συνυπολόγισε τις τεθλασμένες γραμμές του περιγράμματος των αιθουσών κι έλαβε υπόψη την απρόσκοπτη και ελεύθερη δυνατότητα περιήγησης των επισκεπτών στους εκθεσιακούς χώρους, αλλά και τις οπτικές γωνίες που δημιουργούνται από τον υπερυψωμένο σε ύψος 4,40 μ. διάδρομο – γέφυρα. Από αυτό το σημείο-κλειδί, ο επισκέπτης θα μπορεί να θαυμάσει την έκθεση και τα μεγάλα εκθέματα με μια πανοραμική άποψη, που εξασφαλίζει το ύφος των τεσσάρων και πλέον μέτρων δίνοντας την αίσθηση του ταξιδιού.

Ο κύριος σκοπός της μουσειογραφικής μελέτης για το Νέο Μουσείο Πατρών αντλεί τις βασικές αρχές από την εγκεκριμένη «Μελέτη του τρόπου έκθεσης από Προϊστορικούς μέχρι και τους Ρωμαϊκούς» (ΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών Κλασσικών Αρχαιοτήτων) που εκπονήθηκε κατά την προκήρυξη του πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανέγερση του νέου κτιρίου.

«Ο στόχος είναι να συνθέσει ένα πολυεπίπεδο και αμφίδρομο πλαίσιο βιωματικής εμπειρίας-ταξιδιού μεταξύ του επισκέπτη και των ενθυμημάτων του παρελθόντος της πόλης, από τα προϊστορικά έως και τα ρωμαϊκά χρόνια», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Μουσείου Πατρών, Λάζαρος Κολώνας. Σαν μια πορεία που περνάει ανάμεσα στα δημόσια κτίρια που χαρακτηρίζουν την πόλη, η επίσκεψη στο νέο Μουσείο Πάτρας δίνει στον επισκέπτη πληροφορίες για το εμπόριο, τον πόλεμο, τη θρησκεία, την ψυχαγωγία, την κοινωνική και διοικητική οργάνωση της Πάτρας, τις δραστηριότητες, τα επαγγέλματα και τα εργαστήρια, ενώ θα «συστήνει» τους κατοίκους της πόλης και τις συνήθειές τους. Αυτός ήταν ο στόχος του αρχιτέκτονα Αντώνη Μανιουδάκη, που έκανε τη μουσειολογική μελέτη, και του αρχιτεκτονικού γραφείου Θ. Μπομπότης.

Πληροφορίες από την καθημερινή τους ζωή, τις ασχολίες τους, λεπτομέρειες από τους προσωπικούς τους χώρους, τα σπίτια τους και τον τρόπο που τα διακοσμούσαν, ό,τι διασώθηκε από την επίπλωσή τους (κυρίως μαρμάρινα έπιπλα ή τμήματα σε παράθεση, όπου είναι δυνατό, με ανάγλυφες απεικονίσεις τους). Ακόμη λεπτομέρειες για τον καλλωπισμό, τις ταφικές συνήθειες κ.ά.

Εμφαση θα δοθεί και στα ψηφιδωτά, που όχι μόνο υπάρχουν πολλά, αλλά η Εφορεία με τις ανασκαφές της αποκαλύπτει διαρκώς καινούργια, σαν το ψηφιδωτό «των ερωτιδέων» που ανακαλύφθηκε ενώ είχε αρχίσει η μουσειογραφική μελέτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή