Σιωπηλή μονομαχία ***

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραματική

Σκηνοθεσία: Ακίρα Κουροσάβα

Πρωταγωνιστούν: Τοσίρο Μιφούνε, Τακάσι Σιμούρα, Μίκι Σάνιο, Κεντζίρο Ουεμούρα

Μια αγωνιώδης μάχη ανάμεσα στην επιθυμία και το καθήκον είναι το θέμα της «Σιωπηλής μονομαχίας», μιας από τις παλιότερες ταινίες του Ακίρα Κουροσάβα, που προβάλλεται για πρώτη φορά στις ελληνικές αίθουσες. Γυρισμένη το 1949, μόλις έναν χρόνο πριν από το «Ρασομόν», την ταινία που έκανε γνωστό τον ίδιο και το ιαπωνικό σινεμά έξω από τα σύνορα της χώρας, ο Κουροσάβα έκανε μια ταινία αρκετά διαφορετική από τα επικά δράματα για τα οποία έγινε διάσημος και απέκτησε τον τίτλο του «δασκάλου».

Η ιστορία της «Σιωπηλής μονομαχίας» που διαδραματίζεται το 1946, αν και είναι ένα δράμα χαρακτήρων, έχει άμεση σχέση και πολλές αναφορές στην κατάσταση της Ιαπωνίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η χώρα προσπαθούσε να ανασυνταχθεί και να προχωρήσει προς το μέλλον, θεραπεύοντας τα τραύματά της. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τον κεντρικό ήρωα, έναν νεαρό γιατρό που υπηρέτησε στον πόλεμο. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, σε μια επέμβαση που έκανε λίγο πίσω από το πολεμικό μέτωπο, μολύνθηκε από σύφιλη.

Επιστρέφοντας στο σπίτι του και στην οικογενειακή κλινική, αποφασίζει να μην αποκαλύψει σε κανέναν την ασθένειά του και να συνεχίσει να εργάζεται κανονικά, κάνοντας μόνος του την απαραίτητη θεραπεία με ενέσεις. Το μοναδικό πρόσωπο που γνωρίζει τι συμβαίνει είναι μια νοσοκόμα, η οποία διστάζει να δηλώσει την αγάπη της για εκείνον.

Η μόνη εμφανής αλλαγή στη συμπεριφορά του γιατρού στη συναισθηματικά συγκρατημένη πορεία που ακολουθεί πλέον στη ζωή του, είναι η απόφασή του να διαλύσει τη σχέση με την επί έξι χρόνια αρραβωνιαστικιά του, χωρίς να δώσει καμία εξήγηση για τον λόγο. Εκείνη θα επιμείνει να τον επισκέπτεται, αφού δεν μπορεί να καταλάβει γιατί τα σχέδια της κοινής τους ζωής έχουν αλλάξει τόσο ξαφνικά. Μέχρι που θα απογοητευτεί και θα αποφασίσει να πάρει τον δικό της δρόμο.

Πίσω στην κλινική, ο γιατρός, τον οποίο υποδύεται ο αγαπημένος ηθοποιός του Κουροσάβα, ο Τοσίρο Μιφούνε, θα αντιμετωπίσει τον άντρα που του μετέδωσε τη σύφιλη, σε μια δική του δύσκολη οικογενειακή στιγμή. Η αντιπαράθεση θα είναι έντονη και με δραματικές εξάρσεις.

Τα σημεία που αξίζει να προσέξει κανείς στη «Σιωπηλή μονομαχία» είναι οι ερμηνείες και οι δραματικές κορυφώσεις, που έχουν στηθεί εντελώς διαφορετικά από άλλες ταινίες του Κουροσάβα. Εδώ το βάρος έχει δοθεί στους ηθοποιούς και τους χαρακτήρες που υποδύονται. Η «Σιωπηλή μονομαχία» δεν είναι από τις κορυφαίες στιγμές της φιλμογραφίας του Κουροσάβα, καθώς δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη η σκηνοθετική του δεξιοτεχνία και οι ερμηνείες σε κάποια σημεία γίνονται υπερβολικά μελοδραματικές. Πρόκειται όμως για μια ταινία απαραίτητη για όσους έχουν παρακολουθήσει την κατοπινή πορεία του μεγάλου Ιάπωνα δημιουργού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή