Παίζοντας αλλά και διαβάζοντας

Παίζοντας αλλά και διαβάζοντας

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θέλετε παραμύθι ή δραστηριότητες»; «Και τα δύο». Ο διάλογος γινόταν φέτος το καλοκαίρι στα μεγάλα βιβλιοπωλεία της Αθήνας ανάμεσα σε γονείς και βιβλιοπώλες παιδικών βιβλίων. Γιατί το «must» του καλοκαιριού για τους μικρούς αναγνώστες είναι, κατά κύριο λόγο, τα λεγόμενα βιβλία δραστηριοτήτων. Δηλαδή όσα συνδυάζουν ανάγνωση αλλά και παιχνίδι.

Οι μικροί αναγνώστες έχουν τα δικά τους μπεστ σέλερ. Ο τομέας του παιδικού βιβλίου, από τους πλέον ανεπτυγμένους των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα και διεθνώς. Να θυμίσουμε ότι η τελευταία έρευνα βιβλιοπαραγωγής του ΕΚΕΒΙ είχε καταγράψει αύξηση των παιδικών τίτλων 25,4% από το 1999, και αύξηση 2,1% το 2004.

Τι κυρίως προτιμούν, όμως, οι μικροί αναγνώστες για την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών;

Νεράιδες και περιπέτεια

«Προτιμώνται κυρίως τα βιβλία των διακοπών, για παιδιά που τελειώνουν την Α΄ Δημοτικού, που λειτουργούν ουσιαστικά σαν επανάληψη. Είναι τα λεγόμενα βιβλία δραστηριοτήτων», λένε στην «Κ» από τον «Ιανό». «Πολλά κοριτσάκια προτίμησαν νεράιδες, πριγκίπισσες, μια νέα σειρά του “Κέδρου” που έχει πολύ μεγάλη κίνηση. Τα αγόρια αρέσκονται περισσότερο σε βιβλία επιστημονικής φαντασίας και περιπέτειας. Τα εγκυκλοπαιδικά κινήθηκαν αρκετά, όμως ο κόσμος το καλοκαίρι προτιμάει τα ελαφριά βιβλία, όσα μπορεί να πάρει και μαζί του γιατί τα βαριά μεταφέρονται δύσκολα. Ιδιαίτερη ζήτηση είχαν επίσης και τα προσχολικά βιβλία για ηλικίες από 1-4, βιβλία που συνδυάζουν μια λογική προετομασίας για εκπαίδευση και κρατούν τα παιδιά απασχολημένα με κάτι δημιουργικό». Οσο για τα κλασικά βιβλία (Ιούλιος Βερν – «Μικρός πρίγκιπας») κινούνται σταθερά ανεξαρτήτως εποχής, απλώς όταν ο διαθέσιμος χρόνος είναι μεγαλύτερος, οι πωλήσεις αυξάνονται».

Το βιβλίο που διάβαζαν και οι γονείς τους, ο «Μικρός Νικόλας» (επανακυκλοφόρησε από τους «Σύγχρονους Ορίζοντες») ήταν αυτό που έκανε «τρελές πωλήσεις», μας λένε από το «Βιβλιοπωλείο της Εστίας». Πρόκειται για ένα βιβλίο που κινήθηκε ιδιαίτερα σε όλα τα βιβλιοπωλεία, και που προφανώς είναι η πρόταση των γονιών προς τα παιδιά για το καλοκαιρινό τους ανάγνωσμα.

Στο Βιβλιοπωλείο της Εστίας, την τιμητική τους είχαν επίσης: το αντιπολεμικού περιεχομένου «Ο πόλεμος των Ούφρων και των Τζούφρων» (Μίνωας) του Ευγένιου Τριβιζά (και λόγω του δημοφιλούς ονόματος του συγγραφέα του), «Η σπαραχτική σπηλιά» (αγγλική σειρά από τα Ελληνικά Γράμματα), η σειρά της Νάρνιας (για παιδιά από 10 και πάνω) ενώ πολύ καλά κινήθηκε και η αστυνομική σειρά των εκδόσεων «Αγρα» για παιδιά «Ο μαύρος γάτος», «Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες» της Αλκης Ζέη, ένα βιβλίο που προτείνεται και από τους εκπαιδευτικούς με θέμα του τα ναρκωτικά. Σε ό,τι αφορά τα βιβλία κλασικής λογοτεχνίας για παιδιά, και στην «Εστία» η κίνηση ήταν αυξημένη λόγω καλοκαιριού, ιδιαίτερα «Ο μικρός πρίγκιπας». «Οι περισσότεροι έρχονται σε μας για τη λογοτεχνία. Φυσικά δεν λείπουν και τα βιβλία με τις νεράιδες, που είναι το φετίχ των μικρών κοριτσιών. Τα ζητούν πάντα», συμπληρώνουν στην «Εστία».

Βιβλία που απασχολούν τα παιδιά στον απεριόριστο χρόνο των διακοπών, που τα προετοιμάζουν για την επόμενη σχολική χρονιά ή βοηθούν, σε συνδυασμό με το παιχνίδι, στην επανάληψη των προηγουμένων, αλλά και σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα, είναι τα παιδικά μπεστ σέλερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή