Ενα χαμένο χειρόγραφο της Διδώς Σωτηρίου

Ενα χαμένο χειρόγραφο της Διδώς Σωτηρίου

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα χειρόγραφο χαμένο για πενήντα περίπου χρόνια θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2007: πρόκειται για κείμενα της Διδώς Σωτηρίου, που βρέθηκαν σε μια κρύπτη, το 1995, στο σπίτι της οδού Κοδριγκτώνος 8, το οποίο είχε δωρίσει η Διδώ Σωτηρίου στην Εταιρεία Συγγραφέων. Πολύ πριν ασχοληθεί με την πεζογραφία, η Διδώ Σωτηρίου ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία. Τα κείμενα που βρέθηκαν ξαφνικά, αναφέρονται στη διεθνή πολιτική κατάσταση την περίοδο 1945-1947. Το χειρόγραφο ήταν σε καλή κατάσταση και παραδόθηκε τότε στο Ελληνικό Ιστορικό και Λογοτεχνικό Αρχείο.

Χθες, οι Εκδόσεις Κέδρος ανακοίνωσαν ότι για να τιμήσουν τη μνήμη της Διδώς Σωτηρίου, καθώς το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου συμπληρώνονται δύο χρόνια από τον θάνατό της, θα εκδώσει τα παλιά κείμενα σε μια έκδοση, την οποία επιμελείται ο ιστορικός Βασίλης Παναγιωτόπουλος.

Η «Κ» επικοινώνησε με τον επιμελητή του άγνωστου έργου της Διδώς Σωτηρίου, ο οποίος είπε: «Εχω στα χέρια μου τη μεταγραφή του χειρογράφου, αλλά δεν έχω αρχίσει ακόμα να το δουλεύω. Από μια πρώτη ματιά που έχω ρίξει, φαίνεται ενδιαφέρον. Θεωρώ όμως ότι αυτό το χειρόγραφο αξίζει να εκδοθεί, γιατί προστίθεται στην εργογραφία της με μια σημερινή φροντίδα» λέει ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος. Και συμπληρώνει: «Η Διδώ Σωτηρίου έγραφε τότε πολιτικά κείμενα στον “Ριζοσπάστη» καθημερινά και φαίνεται ότι τα είχε συγκεντρώσει και ξαναδουλέψει. Αναφέρεται, ασφαλώς, σε γεγονότα που είναι γνωστά. Αυτό που μετράει είναι ότι μια γυναίκα διανοούμενη κι ένα πρόσωπο της λογοτεχνίας ασχολείται με διεθνή θέματα. Πρόκειται για κείμενα που έχουν αρχειακή αξία και πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα το έργο αυτών των ανθρώπων».

Η Διδώ Σωτηρίου έγραψε το πρώτο της βιβλίο («Οι νεκροί περιμένουν») το 1959, αλλά από το 1936 ασχολούνταν ενεργά με τη δημοσιογραφία μέσα από τα έντυπα του ΚΚΕ, του οποίου υπήρξε δραστήριο μέλος («Νέος Κόσμος», «Γυναίκα», «Ριζοσπάστης» -στον οποίο από το 1944 υπήρξε αρχισυντάχτρια-, ενώ είχε επιτελικές θέσεις στον «Ρίζο της Δευτέρας», τη «Γυναικεία Δράση», την «Κομμουνιστική Επιθεώρηση»). Τότε ήταν η περίοδος που έγραψε τα κείμενα που βρέθηκαν μετά πολλά χρόνια στο σπίτι της οδού Κοδριγκτώνος.

Το πιο γνωστό βιβλίο της είναι τα «Ματωμένα Χώματα», που είναι το πιο ευπώλητο μεταπολιτευτικά, έχοντας πουλήσει 370 χιλιάδες αντίτυπα. Τα θέματά της περιστρέφονται γύρω από την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα της εποχής, τη Μικρασιατική Καταστροφή, τον Εμφύλιο, τη μεταπολίτευση. Τα βιβλία της έχουν κυκλοφορήσει σε πολλές ξένες γλώσσες και η ίδια ήταν δραστήρια μέχρι το τέλος της ζωής της.

Στη μέχρι τώρα γνωστή μελέτη της «Η Μικρασιατική Καταστροφή και η στρατηγική του ιμπεριαλισμού στην ανατολική Μεσόγειο» προστίθενται τώρα και τα κείμενα για την περίοδο του Εμφυλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή