Νέες εκδόσεις

6' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Κερτ Βόνεγκατ

Ενας άνθρωπος χωρίς πατρίδα

μετ. Θανάσης Γιαννακόπουλος

εκδ. Πατάκη, σελ. 208 – 11,50 ευρώ

Το βιβλίο θα μπορούσε να έχει υπότιτλο «Ζωή: οδηγίες χρήσεως». Παρόλα αυτά ο συγγραφέας ισχυρίζεται ότι δεν ξέρει τίποτε: «Ο πλανήτης έχει τα χάλια του», υποστηρίζει. «Δεν υπήρξαν ποτέ οι «παλιές καλές μέρες». Υπήρξαν μόνο μέρες. Οταν τα εγγόνια μου περιμένουν να δώσω απαντήσεις, λέω «παιδιά, μην κοιτάτε εμένα. Μόλις ήρθα εδώ περα»». Το έργο είναι ένα εξομολογητικό τρυφερό μήνυμα που στέλνει ένας πολίτης στους συνανθρώπους του, άλλοτε γεμάτο χιούμορ, συχνά γεμάτο απελπισία και πίκρα, ποτέ όμως χωρίς ερωτηματικά τα οποία επιδέχονται από τη μια αστείες και από την άλλη βαθυστόχαστες απαντήσεις. Με αναφορές στον Μαρκ Τουέιν, στον Ιησού και στον Λίνκολν και έχοντας πάντα κατά νου ένα σχεδόν άγιο γιατρό ονόματι Ιγκνάτς Ζεμελβάις, το βιβλίο κάνει μια σύνοψη για την κατάσταση των πραγμάτων στις αρχές του 21ου αιώνα.

Λιζ Γένσεν

Η ένατη ζωή του Λουί Ντρα

μετ. Σοφία Ανδρεοπούλου

εκδ. Κέδρος, σελ. 337 – 16 ευρώ

Ο Λουί Ντρα παθαίνει συνέχεια σοβαρά ατυχήματα από τα οποία κατορθώνει ωστόσο να γλιτώσει. Στα γενέθλια των εννέα του χρόνων, ο Λουί πέφτει σ’ ένα φαράγγι, ενώ ο πατέρας του εξαφανίζεται. Σαν από θαύμα το αγόρι σώζεται και μεταφέρεται στην κλινική του διάσημου δόκτορος Πασκάλ Ντανασέ. Η μητέρα του Λουί κατηγορεί στις αστυνομικές αρχές τον σύζυγό της, η παράξενη όμως συμπεριφορά της και τα κενά στην κατάθεσή της δημιουργούν πολλά ερωτήματα. Βυθισμένος σε κώμα, μοναδικός μάρτυρας και θύμα εκείνης της μοιραίας πτώσης, ο Λουί βρίσκει τον δικό του τρόπο να επικοινωνήσει με τον έξω κόσμο. Πρωτότυπο θρίλερ, το μυθιστόρημα της Βρετανίδας Λιζ Γένσεν γυρίζεται ταινία από τον πολυβραβευμένο Αντονι Μινγκέλα.

Ιan Μc-Εwan

Σάββατο

μετ. Μαρία Γεωργουσοπούλου

εκδ. Νεφέλη, σελ. 400 – 21,50 ευρώ

Ο Χένρυ Περόουν είναι ένας συνηθισμένος, ευτυχισμένος και ανύποπτος άνθρωπος. Νευροχειρουργός, προνομιούχος, βαθιά δεμένος με τη γυναίκα του και τα παιδιά του, σχεδιάζει να παίξει σκουός, να επισκεφτεί την ηλικιωμένη μητέρα του και να μαγειρέψει. Ομως το πρόγραμμά του ανατρέπει ένα ασήμαντο ατύχημα: ένα τυχαίο γεγονός που θα λειτουργήσει ως καταλύτης, φέρνοντας τον ήρωα αντιμέτωπο με έναν ολότελα ξένο κόσμο, κλονίζοντας δραματικά κάθε βεβαιότητα, εγείροντας ζητήματα ηθικής ευθύνης και αλλάζοντας τη ζωή του από τη μια στιγμή στην άλλη για πάντα. Νηφάλιο και σπινθηροβόλο, έχει γράψει ο Christopher Hitchens, το μυθιστόρημα υπογραμμίζει ότι ο πολιτισμός, η κουλτούρα και η πνευματική ζωή, όσο εύθραυστα κι αν είναι φαινομενικά, εντούτοις διαθέτουν μιαν ανθεκτικότητα που μπορεί να υπερβεί τη βαρβαρότητα.

Κάθριν Σολς

Ο πέτρινος άγγελος

μετ. Πόλυ Μοσχοπούλου

εκδ. Ωκεανίδα, σελ. 520 – 18 ευρώ

Η Στέλλα είναι μια επιτυχημένη δημοσιογράφος. Δουλεύει ως ανταποκρίτρια ενός γυναικείου περιοδικού σε επικίνδυνα, εξωτικά μέρη του κόσμου. Είναι νέα και ανεξάρτητη και ελέγχει απόλυτα τη ζωή της. Ομως όταν έρθει το φαξ με τις πέντε λέξεις «Πατέρας σας αγνοούμενος στη θάλασσα», η ζωή της θα αλλάξει. Αμέσως η Στέλλα επιστρέφει στο μικρό ψαροχώρι της Τασμανίας όπου μεγάλωσε. Και αμέσως ξαναβρίσκεται στα 1975, όταν συνάντησε τον Ζεφ, τον νεαρό που γύριζε μόνος του τον κόσμο με το σκάφος του. Ηταν ένα υπέροχο καλοκαίρι που σημάδεψε τη ζωή της.

ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Τζέιμς Φράι

Χίλια κομμάτια

μετ. Αλέξης Εμμανουήλ

εκδ. Ωκεανίδα, σελ. 520 – 24 ευρώ

Στα είκοσι τρία του, ο Τζέιμς Φράι είναι τοξικομανής και αλκοολικός στο τελευταίο στάδιο. Σχεδόν κατεστραμμένος σωματικά και ψυχικά, δέχεται με την παρότρυνση των γονιών του να μπει σ’ ένα κέντρο αποτοξίνωσης όπου θα δώσει τον τελευταίο αγώνα του για να κερδίσει τον χαμένο εαυτό του. Ο αγώνας είναι πολύ σκληρός, ο Τζέιμς όμως είναι αποφασισμένος να βγει νικητής. Οι απροσδόκητες φιλίες με συντρόφους ασθενείς -ένα μαφιόζο, ένα δικαστή και έναν πυγμάχο- και ο συγκινητικός του έρωτας με μια κοπέλα που νοσηλεύεται στο ίδρυμα, εξισορροπούν τις δύσκολες σχέσεις του με φίλους και με συγγενείς. Χάρη στην ειλικρίνεια και την αμεσότητά του, το βιβλίο γνώρισε μεγάλη εκδοτική επιτυχία στις ΗΠΑ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Πάρις Σταμέλος

Το άρωμά της

εκδ. Καστανιώτη, σελ. 128 – 10 ευρώ

Οι άγνωστες μεταξύ τους, Λόρα και Νεφέλη, θα διασταυρωθούν ένα απόγευμα στη Βενετία και η γνωριμία τους θα αποδειχθεί καθοριστική για το μέλλον τους. Ενα απροδόκητο γύρισμα της μοίρας θα τις οδηγήσει να αναζητήσουν τη λύτρωση απ’ όσα στοιχειώνουν το παρελθόν τους καθώς στόχος τους υπήρξε το να εκδικηθούν τον ίδιο άντρα. Η ζωή, όμως, τους επιφυλάσσει εκπλήξεις. Γιατί καμιά φορά η τραγωδία παραμονεύει πίσω από τα πιο αισιόδοξα σχέδια ανυποψίαστων ανθρώπων, αλλά και η ευτυχία μπορεί ξαφνικά να αναδυθεί μέσα από μια θάλασσα απίθανων συμπτώσεων όταν κανείς θεωρεί ότι κάθε ελπίδα έχει χαθεί.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

John Jacobs

Αρκεί να υπάρχει η αγάπη

και άλλα ψέματα για το γάμο

μετ. Μάνος Ναθαναήλ

εκδ. Κριτική, σελ. 348

Οι σημερινοί γάμοι είναι απίστευτα εύθραυστοι. Μέρος του προβλήματος, υποστηρίζει ο ψυχίατρος Τζον Τζέηκομπς, βρίσκεται στην άρνησή μας να αντιληφθούμε πως οι κοινωνικοί και ιστορικοί παράγοντες έχουν αλλάξει το ίδιο το νόημα του γάμου, προξενώντας μας μεγάλη δυστυχία. Οι κοινωνικές και πολιτιστικές δυνάμεις που κρατούσαν τα ανδρόγυνα δεμένα σ’ ένα γάμο έχουν διαβρωθεί. Η σύγχυση των ρόλων και των ευθυνών, οι αυξημένες απαιτήσεις σεξουαλικής ικανοποίησης και η πίεση για καταξίωση στη δουλειά, συμβάλλουν στον κλονισμό των θεμελίων του θεσμού. Παρόλα αυτά εξακολουθούμε να πιστεύουμε στα ψέματα του γάμου: το ταίριασμα, την άνευ όρων αγάπη, το ότι τα παιδιά ανανεώνουν τη σχέση. Και δεν καταβάλλουμε την καθημερινή προσπάθεια που απαιτείται για να διατηρήσουμε τον γάμο μας ζωντανό.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Κωνσταντίνος Σβολόπουλος

Η γένεση της ιστορίας του νέου ελληνισμού

εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας, σελ. 70 – 9 ευρώ

Στο δοκίμιο αυτό επισημαίνονται τα γεγονότα και οι παράγονες που προσδιόρισαν τη γένεση της ιστορίας του Νέου Ελληνισμού από τα μέσα κυρίως του 19ου αιώνα. Συγκεκριμένα διερευνάται η μετάβαση από τη χρονογραφία ή την αποσπασματική αναφορά σε περιστάσεις ειδικού ενδιαφέροντος στον έγκυρο επιστημονικό λόγο. Η εξέλιξη αυτή θα ανταποκριθεί στο αίτημα για εθνική αυτογνωσία στους κόλπους του ελληνισμού και θα συναφθεί με τα ευρύτερα διεθνή ιστοριογραφικά ρεύματα της εποχής. Ως τα τέλη του 19ου αιώνα, η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί και θα έχει αποφέρει την ενασχόληση πλειάδας ειδικών μελετητών με τη σπουδή της νεοελληνικής ιστορίας.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μ. Δαμανάκη, Β. Κουλαΐδης, Γ. Βαρουφάκης, Γ. Καλογήρου, Ν. Παπαδάκης

Το πραγματικό και το κεκτημένο

Το Πανεπιστήμιο σε μετάβαση

εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 279

Εχοντας δύο αιώνες αγώνων, συμβολής στην πρόοδο της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και ασφυκτικού κρατικού εναγκαλισμού, το ελληνικό Πανεπιστήμιο στέκεται σήμερα αμήχανο. Από τη μια μεριά υπάρχουν τα αιτήματα που θέτουν επιτακτικά η ελληνική και η διεθνής πραγματικότητα και από την άλλη υπάρχουν τα πάσης φύσεως κεκτημένα που συχνά ιδεολογικοποιούνται προκειμένου να νομιμοποιηθούν οι στρατηγικές της προάσπισής τους. Η όποια αλλαγή του ελληνικού Πανεπιστημίου αναπόφευκτα θα υφανθεί πάνω ακριβώς σε αυτήν τη συνθήκη. Το βιβλίο επιχειρεί μια συνοπτική επισκόπηση της ιστορικής εξέλιξης του ελληνικού Πανεπιστημίου και την αποτύπωση της σημερινής κατάστασης των πραγμάτων, καταλήγοντας σε μια σειρά προτάσεων πολιτικής που αφορούν όλο το φάσμα οργάνωσης και λειτουργίας του Πανεπιστημίου.

ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ

Βασιλική Σιούτη (επιμ.)

Η γοητεία των ιδεών

Η ελληνική κεντροδεξιά στον 21ο αιώνα

εκδ. Εξάντας, σελ. 234

Στην Ελλάδα τα τελευταία εξήντα χρόνια επικράτησε το παράδοξο να κυριαρχεί η αριστερή ιδεολογία και η δεξιά πολιτική. Τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα ελάχιστα μοιάζουν με αυτό που ήταν πριν από τριάντα χρόνια. Η Νέα Δημοκρατία εκσυγρονίστηκε εντυπωσιακά σε ιδεολογικό επίπεδο, έχοντας γίνει δεκτική στα νέα ρεύματα και ανεκτική απέναντι στην προοδευτική και ανατρεπτική σκέψη. Απαλλαγμένη από τα ψυχροπολεμικά συμπλέγματα δεν διστάζει να υιοθετεί θέσεις της αριστερής διανόησης. Ποιος μπορούσε να φανταστεί πριν από 15 χρόνια πως θα υπήρχε κυβερνητικό στέλεχος της Ν.Δ. που θα γοητευόταν από τον Νόαμ Τσόμσκι και τον Τόνι Νέγκρι; Η επιμελήτρια του τόμου ζήτησε από διακεκριμένα στελέχη της Κεντροδεξιάς να παρουσιάσουν τις ιδέες που τους γοητεύουν έτσι ώστε να προκληθεί διάλογος ή ακόμα και πολεμική.

ΠΑΙΔΙΚΟ

Κάρλο Κολόντι

Οι περιπέτειες του Πινόκιο

μετ. Φίλιππος Μανδηλαράς

εικον. Ρόμπερτ Ινγκπεν

εκδ. Πατάκη, σελ. 138 – 22 ευρώ

Ο Πινόκιο είναι η πασίγνωστη τυχερή μαριονέτα του γερο-Τζεπέτο που έφυγε για να γνωρίσει τον κόσμο. Αγαπήθηκε από εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο και αποτελεί έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους ήρωες όλων των εποχών. Τον ήρωα δημιούργησε ο Κάρλο Κολόντι στα τέλη του 19ου αιώνα, ενώ ο πολυβραβευμένος εικονογράφος Ρομπερτ Ινγκπεν δημιουργεί για το κλασικό αυτό παραμύθι μερικές από τις πιο όμορφες εικόνες του. Ηδη κυκλοφορούν στο ελληνικά εικονογραφημένα από το χέρι του έργα όπως το «Πίτερ Παν» και το «Νησί των θησαυρών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή