Αποκαταστάσεις κτιρίων σε πέντε ιστορικές πόλεις

Αποκαταστάσεις κτιρίων σε πέντε ιστορικές πόλεις

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αποκατάσταση διατηρητέων κτιρίων έχει ανασύρει τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα πλήθος ιδεολογικών, οικονομικών και πολιτικών ζητημάτων, αποτέλεσμα μιας συσσωρευμένης εμπειρίας τριών, σχεδόν, δεκαετιών. Οι επεμβάσεις σε παλαιότερα κτιριακά σύνολα ή σε προστατευμένες αστικές περιοχές είναι ο κοινός άξονας του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θέμα «Πολιτιστική κληρονομιά και εκσυγχρονισμός», που παρακολουθεί μεθόδους και εργαλεία αποκαταστάσεων και νέων κατασκευών σε αστικές περιοχές ιστορικού ενδιαφέροντος σε πέντε ευρωπαϊκές πόλεις: στο Παρίσι, στο Βουκουρέστι, στο Βερολίνο, στο Γκαντίς της Ισπανίας και στην Αθήνα. Συνοδεύεται από σχετική έκδοση και cd-rom και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού (Μπουμπουλίνας 20 – 22) τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα.

Ο στόχος του προγράμματος είναι ευρύτερος, πέρα από τη συγκέντρωση και την καταγραφή της διεθνούς τεχνογνωσίας στις αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις: να βοηθήσει στη διατήρηση των κατοίκων που διαβιώνουν σ’ αυτές τις περιοχές και να προτείνει μεθοδολογία και τεχνικές για όλους αυτούς που εφαρμόζουν τις αποκαταστάσεις, τις αναβιώσεις κτιρίων και περιοχών και τις νέες αρχιτεκτονικές εφαρμογές.

Το εγχείρημα θα παρουσιάσουν ο Σωτήρης Ν. Παπαδόπουλος, αρχιτέκτονας και εταίρος του προγράμματος, και η Catherine Guyot, επίσης αρχιτέκτονας και πρόεδρος της «ARVHA» Paris και συντονίστρια του προγράμματος. Θα συμμετάσχουν με εισηγήσεις τους ο Τάσος Μπίρης, αρχιτέκτονας, καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ («Παλαιό και Νέο. Μια αντιστικτική συσχέτιση»), ο Γιάννης Κίζης, αρχιτέκτονας, αν. καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ. «Εξελίξεις και παλινωδίες στην προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς» και ο Βαγγέλης Στυλιανίδης, αρχιτέκτονας («ΦΙΞ. Το μουσείο, Ο τόπος, Η μνήμη, της πόλης»). Σε όσους βρεθούν στην εκδήλωση, θα διανεμηθεί η έκδοση του έργου μαζί με το cd-rom του προγράμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή