Ο Χάρι Μούλις στην Αθήνα

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας πολυγραφότατος σύγχρονος στοχαστής, ο Ολλανδός συγγραφέας Χάρι Μούλις, θα βρίσκεται σε λίγες μέρες στην Αθήνα. Την Τρίτη (7/11) στις 7 μ.μ. στο Μέγαρο Μουσικής (Αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας») στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του «Megaron Plus» θα μιλήσει για το έργο του και θα μοιραστεί με το κοινό την εμπειρία μιας ζωής αφιερωμένης στην περιπέτεια της γραφής. Τον Χάρι Μούλις θα παρουσιάσει ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης, ενώ αποσπάσματα από τα έργα του θα διαβάσει ο ηθοποιός Δημήτρης Λιγνάδης.

Υποψήφιος εδώ και αρκετά χρόνια για το Βραβείο Νομπέλ, έχει γράψει μυθιστορήματα, διηγήματα, ποιήματα, δοκίμια, θεατρικά, φιλοσοφικά έργα και βιογραφίες, τα οποία τον αναδεικνύουν σε έναν από τους πιο επιφανείς συγγραφείς της γενιάς του. Γεννήθηκε το 1927 στο Haarlem των Κάτω Χωρών, ο Χάρι Μούλις, από πατέρα αυστροουγγρικής καταγωγής και μητέρα Εβραία από την Αμβέρσα. Είναι λάτρης της γόνιμης αμφιβολίας, οξύνους και τολμηρός και αναδεικνύει στα έργα του την αγάπη για την έρευνα. Διαπλέκει καθημερινές ιστορίες ανθρώπων με πραγματικά ιστορικά γεγονότα, εντάσσοντας τα προσωπικά του βιώματα στις διάφορες εκφάνσεις τους. O Μούλις είναι κάτοχος πολλών λογοτεχνικών βραβείων, μεταξύ αυτών τα «Anne Frank Prize» (1957), «Athos Prize» (1961), «Hooft Prize» (1980) καθώς και το Βραβείο Ολλανδικών Γραμμάτων (1995). Κορυφαίο έργο του θεωρείται από πολλούς «H ανακάλυψη του ουρανού» (1992), ενώ η διασκευή του μυθιστορήματός του «H απόπειρα» (1982) κέρδισε το 1986 το Οσκαρ και τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξένης Ταινίας. Στα ελληνικά (από τις εκδόσεις Καστανιώτη) κυκλοφορούν τα βιβλία του: «H διαδικασία», «Τα στοιχεία», «Ζίγκφριντ, ο γιος του κτήνους», «Το πέτρινο νυφικό κρεβάτι», «H απόπειρα» και «H ανακάλυψη του ουρανού», που θεωρείται το αριστούργημά του, και συνέπεσε με τον εορτασμό των σαράντα χρόνων του στα Γράμματα.

Η είσοδος στην ομιλία του Χάρι Μούλις είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. H παρουσίαση θα γίνει στα ολλανδικά, με ταυτόχρονη μετάφραση. Στο τέλος της συζήτησης ο συγγραφέας θα υπογράψει βιβλία για τους αναγνώστες του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή