Πρέσβης του Φιλελληνισμού

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζει πολλά χρόνια στη Γερμανία ο καθηγητής Ευάγγελος Κωνσταντίνου. Δίδαξε για περισσότερα από 30 χρόνια Βυζαντινή και Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Wuerzburg, στη Βαυαρία. Κι επειδή για μεγάλο διάστημα η ζωή του ήταν εκεί, αποφάσισε να παραμείνει, όχι όμως ως ένας απλός συνταξιούχος, αλλά σαν ένας σύγχρονος ιδιώτης πρεσβευτής του φιλελληνισμού. Μέσα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Επιστημονικής, Οικουμενικής και Πολιτιστικής Συνεργασίας, που δημιούργησε το 1979, συμβάλλει στην προβολή του ελληνικού πολιτισμού με πολυποίκιλες δραστηριότητες. Κι όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο.

Συναντηθήκαμε στην Αθήνα, σε μία από τις συχνές ετήσιες επισκέψεις του, για τις οποίες αιτία δεν είναι μόνο οι υποχρεώσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου, αλλά και οι πολλοί φίλοι και συγγενείς που έχει εδώ. Ευκαιρία, λοιπόν, να μάθουμε από πρώτο χέρι τι ακριβώς έστησε αυτός ο άνθρωπος στο μακρινό Wuerzburg της Βαυαρίας.

«Διοργανώνουμε δώδεκα επιστημονικές διαλέξεις το χρόνο, προβάλλοντας τον ελληνικό πολιτισμό στη διάρκεια της πορείας του. Κεντρική θέση στον επιστημονικό τομέα έχει η έρευνα για τον διεθνή φιλελληνισμό. Δηλαδή, ψάχνουμε να βρούμε τους ερευνητές γι’ αυτό το θέμα και έχουμε δημιουργήσει μια τράπεζα πληροφοριών με αποθηκευμένους ήδη 9.500 τίτλους. Ετσι, οι νεότεροι ερευνητές έχουν συγκεντρωμένο ένα διάσπαρτο σ’ όλη τη Γερμανία, αλλά και την Ευρώπη, έντυπο υλικό. Ταυτοχρόνως εμπλουτίζουμε τη Βιβλιοθήκη του Ερευνητικού Κέντρου, ανοιχτή στο κοινό, που περιέχει τις σημαντικότερες δημοσιευμένες εργασίες που αφορούν τον ιστορικό φιλελληνισμό». Αρωγός στις δραστηριότητες του Ερευνητικού Κέντρου, που ιδρύθηκε πριν από τρία χρόνια, είναι το «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος», που στηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες.

Είκοσι τέσσερα διεθνή συμπόσια, για διάφορα θέματα, από το 1981 μέχρι σήμερα κινητοποιούν επιστήμονες και μελετητές απ’ όλο τον κόσμο, που συγκεντρώνονται σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας, αλλά και στην Αθήνα, όπου φιλοξενήθηκε το περυσινό συμπόσιο με θέμα «Η εικόνα της Ελλάδας στον καθρέφτη των λαών (17ος – 20ός αι.)». Τα πρακτικά αυτών των συμποσίων εκδίδονται στη σειρά «Φιλελληνικές σπουδές», σε τρεις γλώσσες, και αριθμούν μέχρι σήμερα δώδεκα τόμους.

Και περιοδικό

Από το 1988, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Ευρωπαϊκού Κέντρου, εκδίδεται το περιοδικό «Φιλία» με 22 τεύχη μέχρι σήμερα.

Ο Ευάγγελος Κωνσταντίνου προλαβαίνει μέσα σε όλες αυτές τις υποχρεώσεις να έχει και συγγραφικές δραστηριότητες, ανθολογώντας Ελληνες και Κύπριους ποιητές. Τον Ιούλιο του 2007 ετοιμάζει ένα μεγάλο διεθνές συνέδριο με αφορμή τα 50 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη. Θέμα του, «Νίκος Καζαντζάκης στην ευρωπαϊκή του διάσταση». Το γερμανικό και το ελληνικό δημόσιο, με κάποια μικρά κονδύλια, και ιδιώτες χορηγοί είναι οι τροφοδότες των δραστηριοτήτων του Ευρωπαϊκού Κέντρου. Οι δυσκολίες δεν είναι λίγες. Ο Ευάγγελος Κωνσταντίνου όμως επιμένει και συνεχίζει να σχεδιάζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή