Ελληνας και παγκόσμιος

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν καιρός. Ενα πυκνό πρόγραμμα εκδηλώσεων και γεγονότων με αιχμή τη μεγάλη έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, που εγκαινιάστηκε χθες το απόγευμα, επανατοποθετεί τον αρχιτέκτονα και πολεοδόμο Κωνσταντίνο Δοξιάδη (1904-1975) στις πραγματικές του διαστάσεις ως έναν από τους σημαντικότερους Ελληνες του 20ού αιώνα. Σήμερα το πρωί αρχίζει και η διεθνής επιστημονική συνάντηση, για το έργο και τις ιδέες του, που έφερε στην Αθήνα κορυφαίους επιστήμονες από μεγάλα πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Νέο ενδιαφέρον

«Αποδέχθηκαν την πρόσκληση με μεγάλη ευκολία, απόδειξη του γοήτρου και του σεβασμού που απολαμβάνει ο Κ. Δοξιάδης στη διεθνή επιστημονική κοινότητα», υπογράμμισε ο καθηγητής Αλέξανδρος – Ανδρέας Κύρτσης, επιμελητής της μνημειακής έκδοσης «Κωνσταντίνος Α. Δοξιάδης, Κείμενα, σχέδια, οικισμοί» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ικαρος». Τον Ιανουάριο θα ακολουθήσει δεύτερο συνέδριο με αφορμή την τρέχουσα έκθεση του Μουσείου Μπενάκη (έως τις 4 Φεβρουαρίου). Το νέο ενδιαφέρον για το έργο του Κωνσταντίνου Δοξιάδη είναι κατ’ αρχήν διεθνές φαινόμενο αλλά και ελληνικό: το Μουσείο Μπενάκη και το Ιδρυμα Κωνσταντίνου και Εμμας Δοξιάδη δέχθηκαν καταιγισμό αιτήσεων συμμετοχής για τη διημερίδα.

Οι τέσσερις ομιλητές της χθεσινής δημοσιογραφικής παρουσίασης (Κ. Στεφανής, Κατ. Καρύδη, Π. Τουρνικιώτης, Αλέξανδρος – Ανδρέας Κύρτσης) επέμειναν στη διεθνή ακτινοβολία του Κ. Δοξιάδη, στη διορατικότητα, στο σύνθετο και οικουμενικό πνεύμα του, και στο εύρος των πολλών και διαφορετικών δραστηριοτήτων με τις οποίες καταπιάστηκε. «Εκανε πολλά και ταυτόχρονα και διακρίθηκε σε όλα», σημείωσε ο Π. Τουρνικιώτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή