Διεθνής «Εκθεση» Ισραηλινού Χορού 2006

Διεθνής «Εκθεση» Ισραηλινού Χορού 2006

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στις αρχές του Δεκέμβρη (7-10) διεξάγεται στο Ισραήλ η Διεθνής Εκθεση Χορού (ΔΕΧ), μια οργάνωση ανάλογη με τις ευρωπαϊκές «πλατφόρμες», «ομπρέλες», «φόρουμ» κ.λπ. «Εκθεση» – για την ακρίβεια Exposure: Εκθεση σε κίνδυνο (;!), επίδειξη, αποκάλυψη.

Εχουμε επισκεφτεί και στο παρελθόν το Τελ Αβίβ και το περίφημο διεθνώς Κέντρο Χορού και Θεάτρου του Ισραήλ «Σούζαν Ντελάλ», όμως φέτος οι εκδηλώσεις επεκτείνονται και στην Ιερουσαλήμ. Η πρωτοβουλία ανήκει από την αρχή κιόλας στο «Σούζαν Ντελάλ» (όπως αποκαλείται το Κέντρο Χορού) και την αγκάλιασαν το υπουργείο Εξωτερικών -Τμήμα Πολιτισμού και Επιστημονικών Υποθέσεων- καθώς και το υπουργείο Πολιτισμού, Επιστημών και Αθλημάτων -Διεύθυνση Τεχνών – Τομέας Χορού.

Σκοπός της ΔΕΧ είναι να συστήσει την τοπική χορευτική παραγωγή σε καλεσμένους του εξωτερικού που καλούνται ακριβώς στο Κέντρο για να παρακολουθήσουν και πιθανώς να επιλέξουν συγκροτήματα, ομάδες, χορογράφους ή/και χορευτές για μελλοντικά φεστιβάλ και ποικίλα χορευτικά γεγονότα σε όλο τον κόσμο. Με αυτόν τον τρόπο, και από το απώτερο παρελθόν, πολλοί Ισραηλινοί χορο-δημιουργοί και τα έργα τους έχουν «ταξιδέψει» σε περίφημες ή λιγότερο γνωστές αλλά σημαντικές σκηνές όλου του κόσμου. Παράλληλα, νέοι αγωγοί επαφής και ενδιαφέροντος αναπτύχθηκαν χάρη σε αυτήν την οργάνωση, έγιναν καλοδεχούμενοι διεθνώς και οι καλλιτέχνες περιζήτητοι. Μετά την επιτυχία αυτής ειδικά της οργάνωσης, πολλές άλλες παρεμφερείς οργανώσεις στο Ισραήλ ξεκίνησαν σχετικούς προγραμματισμούς στους τομείς τους θεάτρου, της μουσικής και των Καλών Τεχνών. Ολες βρήκαν εξαιρετική ανταπόκριση από πολλές πλευρές.

Με το πέρασμα των χρόνων και τις αποκτηθείσες εμπειρίες πολλά σχέδια και «πρότζεκτ» αναπτύχθηκαν και εξελίχθηκαν έχοντας πάντα ως βάση την προώθηση του ισραηλινού χορού. Το υπέροχο Σούζαν Ντελάλ περιλαμβάνει μεγάλη σκηνή, μικρότερες, στούντιο αλλά η ΔΕΧ εξαπλώνεται και σε άλλους χώρους, επτά στο σύνολό τους. Η τελευταία μέρα επιφυλάσσει και μια εκδρομή στην Ιερουσαλήμ για την εκεί παρακολούθηση μιας διαλέξεως και σειράς παραστάσεων σε δύο διαφορετικά θέατρα.

Προσκαλεσμένοι, λοιπόν, σε αυτήν την εξαιρετική σύναξη διεθνούς κύρους, θα έχουμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε περισσότερα από 30 σχήματα και να εκτιμήσουμε και απολαύσουμε σε όλη του την γκάμα τον σύγχρονο χορό του Ισραήλ. Αυτοσχεδιασμοί και σόλο-περφόρμερς, ντουέτα και μικρές ομάδες, μεγαλύτερες ή μεγάλα συγκροτήματα, παράλληλα με παλιούς γνωστούς ήδη πολυτιμημένους διεθνώς. Αναμένουμε, λοιπόν, να συναντήσουμε πάλι τη Ρίνα Σένφελντ και το Χορευτικό Συγκρότημα της Ινμπαλ Πίντο (μας είχε αποκαλυφθεί Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας). Εδώ το εξαίρετο Σύνολο Σύγχρονου Χορού Κιμπούτς με τη μοναδική του προϊστορία και την καινούργια συγκλονιστική του δημιουργία (είδαμε το DVD) του Ράμι Μπέερ, καλλιτεχνικού διευθυντή. Με ιδιαίτερη περιέργεια περιμένουμε την Ομάδα του Εμμάνουελ Γκατ που γνωρίσαμε και εκτιμήσαμε πέρσι στον Διεθνή Μήνα Χορού που οργάνωνε στη Θεσσαλονίκη η Δ. Κορωναίου και φέτος, κάπου, κάπως, συρρικνώθηκε και δεν την πήραμε καν είδηση. Ο υπέροχος Εμμάνουελ επανέκαμψε στο Φεστιβάλ Καλαμάτας, αλλά στο Τελ Αβίβ θα παρουσιάσει χορογραφημένο το Ρέκβιεμ του Μότσαρτ για 9 χορεύτριες. Εδώ, βέβαια, το παγκοσμίως διάσημο Συγκρότημα Μπατσέβα με δύο προτάσεις. Στη δεύτερη θα μας αποκαλυφθεί μια άγνωστή μας δημιουργία του διευθυντού του συγκροτήματος και ενός των καλυτέρων χορογράφων σύγχρονου χορού διεθνώς, Οχάντ Ναχαρίν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή