Ενα ιστορικό ταξίδι στον κόσμο της διασποράς

Ενα ιστορικό ταξίδι στον κόσμο της διασποράς

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ελληνική ιστορία από την αρχαιότητα έως τις ημέρες μας είναι συνυφασμένη με την κινητικότητα του πληθυσμού. Την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής θα εγκαινιάσει ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον εκθεσιακό αφιέρωμα με τίτλο «Ελληνες στη Διασπορά, 15ος-21ος αι.» στην Αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου στο κτίριο της Βουλής των Ελλήνων. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν ένα ιστορικό και γεωγραφικό ταξίδι μέσα από 400 περίπου εκθέματα.

Πολυσυλλεκτική

Στις προθήκες θα παρουσιαστούν πολύτιμες εικόνες και χειρόγραφα από το Ελληνικό Ινστιτούτο της Βενετίας, και την Ελληνική Κοινότητα της Τεργέστης, εκκλησιαστικά κειμήλια, προσωπικά και οικογενειακά αντικείμενα αποδήμων Ελλήνων. Εκτίθεται σπάνιο αλλά και αντιπροσωπευτικό φωτογραφικό υλικό το οποίο αναφέρεται στην καθημερινότητα των αποδήμων, εργασία, οικογενειακή και σχολική ζωή, κοινοτικές δραστηριότητες κ.ά. Παρουσιάζονται επίσης έγγραφα, διπλώματα, πιστοποιητικά και εμπορική αλληλογραφία, που υπογραμμίζουν το εύρος των οικονομικών δραστηριοτήτων.

Οι άξονες

Η έρευνα για τις μαζικές μετακινήσεις ελληνικών πληθυσμών σε διαφορετικές περιόδους αποτελεί συνδετικό κρίκο για την κατανόηση της δημιουργίας και της ανάπτυξης του νεοελληνικού κράτους. Οι απόδημοι Ελληνες έπαιξαν άλλωστε σημαντικό ρόλο στην ιδεολογική συγκρότηση του ελληνισμού, αναζωογόνησαν την οικονομία και στήριξαν το μητροπολιτικό κέντρο σε εθνικά θέματα όταν αυτά προέκυπταν.

Χάρις στα εκθέματα αλλά και σε τρεις ειδικές οθόνες διαδραστικών μέσων, οι θεατές μπορούν να πλοηγηθούν και να αντλήσουν πληροφορίες για διάφορες κοινότητες ανά τον κόσμο σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους. Ετσι είναι σε θέση να κατανοήσουν την τεράστια συμβολή του απόδημου ελληνισμού από την περίοδο μετά το Βυζάντιο μέχρι σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή