Μουσική, αγορά, δικαιώματα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H μουσική έχει την τιμητική της αυτές τις μέρες στο Χαλάνδρι, καθώς ξεκίνησε χθες το Muse Festival 2006. Ενα ιδιαίτερο μουσικό γεγονός που έχει στόχο την υποστήριξη της ανεξάρτητης μουσικής δημιουργίας στην Ελλάδα και τη διεθνή προώθησή της, με επίκεντρο τον ευρύτερο χώρο της τζαζ. Επιπλέον, πρόκειται για φεστιβάλ ανοιχτής ηχογράφησης για λογαριασμό της EBU (European Broadcasting Union): οι συναυλίες ηχογραφούνται σε πολυκάναλη ψηφιακή μορφή και προωθούνται στην ψηφιακή τράπεζα δεδομένων της EBU για δορυφορική αναμετάδοση.

Πρώτη φορά

Χθες το φεστιβάλ άνοιξε τις πύλες του με ένα σημαντικό ενημερωτικό forum. Συγκεκριμένα, στις 12 το μεσημέρι στο Κέντρο Τεχνών ACS, στο Χαλάνδρι, βρέθηκαν για πρώτη φορά στο ίδιο πάνελ στελέχη και εκπρόσωποι από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ), που οργάνωσε και το Forum, από τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), από τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης Συγγενικών Δικαιωμάτων, Ερατώ και Απόλλων, από την Ελληνική Ενωση Παραγωγών Ηχογραφημάτων IFPI και από την υπό σύσταση «Ελληνική Ενωση Ανεξαρτήτων Παραγωγών φορέων ήχου ή ήχου και εικόνας». Θέμα της συζήτησης: «H ελληνική μουσική αγορά – προκλήσεις, προστασία του πνευματικού δημιουργού στο νέο, ψηφιακό περιβάλλον». Μεταξύ των άλλων, η εκπρόσωπος της ΑΕΠΙ κ. Τίνα Καζά τόνισε ότι «πρόκειται για μια ιστορική συνάντηση δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά που όλοι αυτοί οι φορείς βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι για να υπηρετήσουν το έργο του δημιουργού. Συνήθως, συναντιόμαστε στα δικαστήρια». Οι περισσότεροι ομιλητές συμφώνησαν ότι στην εποχή του Διαδικτύου είναι εξαιρετικά δύσκολο να προστατευθούν τα πνευματικά δικαιώματα, ωστόσο ανακοινώθηκε ότι για πρώτη φορά έγινε εισαγωγή στην Εθνική Σχολή Δικαστών μαθήματος περί προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας, ενώ η ΟΠΙ παρουσίασε το νομικό πλαίσιο και τις εξελίξεις στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ότι τώρα ξεκινά μια προσπάθεια συντονισμού για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων σε συνεργασία με τα υπουργεία Πολιτισμού, Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.

Συναυλίες

Φυσικά, στον πυρήνα των εκδηλώσεων του φεστιβάλ είναι η ζωντανή μουσική. Χθες, η ημέρα ήταν αφιερωμένη στους νέους Ελληνες συνθέτες και ερμηνευτές Σάμι Αμίρη, Αντώνη Ανδρέου και Γρηγόρη Ντάνη. Σήμερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες των Γιώργου Μαγκλάρα και των Ενρίκο Ράβα-Στέφανο Μπολάνι. Το φεστιβάλ θα κλείσει πανηγυρικά την Κυριακή το βράδυ, με συναυλία ενός εκ των κορυφαίων μουσικών της τζαζ, του μπασίστα Ντέιβ Χόλαντ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν και οι άλλες παράλληλες εκδηλώσεις, που είναι ανοιχτές για το κοινό: αφιέρωμα στην ιστορική δισκογραφική εταιρεία ECM με έκθεση εξωφύλλων δίσκων· συμμετοχή των εξαιρετικών Μουσικών Συνόλων του Ιονίου Πανεπιστημίου σε μουσικά εργαστήρια· ηχητικές δράσεις με ακουστικά· ηλεκτρονικά ιδιόφωνα όργανα· παρουσιάσεις της τελευταίας μουσικής τεχνολογίας κ.ά. Ολες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Κέντρο Τεχνών ACS (Γαρυττού 56, Χαλάνδρι). Το Muse Festival είναι μια πρωτοβουλία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του Μουσικού Ινστιτούτου Muse. gr και διοργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή