Φλαμένκο και σύγχρονοι ήχοι

Φλαμένκο και σύγχρονοι ήχοι

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Οjos de Brujo είναι μια ριζοσπαστική μπάντα μουσικών με έδρα τη Βαρκελώνη. Η μουσική τους, που σε λίγες μέρες θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε για πρώτη φορά ζωντανά στη Θεσσαλονίκη (8 Δεκεμβρίου) και στην Αθήνα (9 Δεκεμβρίου), οδηγεί το παραδοσιακό φλαμένκο μέσα από ένα λαβύρινθο μουσικών ρευμάτων, με ήχους φανκ, χιπ χοπ, ροκ και ηλεκτρονικούς.

Το συγκρότημα -που το όνομά του σημαίνει «τα μάτια του μάγου»- ιδρύθηκε το 1990 από τον κιθαρίστα Ραμόν Χιμένεθ και τον μπασίστα Χουανλού και, με σκαλοπάτια τα εκρηκτικά τους jam sessions, εξελίχθηκε στην τωρινή εννεαμελή του σύνθεση και ανέβηκε στην κορυφή της ισπανόφωνης σκηνής. Αν η πρώτη δισκογραφική τους δουλειά «Vengue» τους έκανε γνωστούς στην Ισπανία, η δεύτερη με τίτλο «Bari» και, κυρίως, το τελευταίο άλμπουμ τους «Techari» ταξίδεψε τη μουσική τους από τη Λατινική Αμερική μέχρι την Ευρώπη και την Ασία.

Ο κόσμος των Ojos de Brujo, όμως, δεν κινείται μόνο γύρω από τη μουσική. Περικλείει όλη την καταλανική δημιουργικότητα. Γύρω από το γκρουπ συσπειρώνεται μια ολόκληρη ομάδα εικαστικών, φωτογράφων, ζωγράφων του δρόμου ή παραγωγών που σκηνοθετεί βίντεο, εκδίδει το fanzine κόμικ «Rumba Contra el Mundo» (Η Ρούμπα Ενάντια στον Κόσμο), και προσπαθεί μέσα από διαφορετικές μορφές τέχνης να περνάει μηνύματα ελευθερίας και σεβασμού στη διαφορετικότητα. Στις συναυλίες τους στην Ελλάδα που οι Ojos de Brujo υπόσχονται ότι θα είναι «μια ενθουσιώδης, ακαταμάχητη γιορτή του ρυθμού» θα παρουσιάσουν τραγούδια απ’ όλα τα άλμπουμ τους. Θεσσαλονίκη, μουσική σκηνή Υδρόγειος. Αθήνα, Πολιτιστικό Κέντρο «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254). Εισιτήρια μπορείτε να προμηθευτείτε απ’ όλα τα δισκοπωλεία Metropolis.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή