ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ανησυχία για το μνημείο του Μετς

Την αγωνία τους εκφράζουν οι κάτοικοι του Μετς για την προστασία και την ανάδειξη της τοποθεσίας του ναού της Αγροτέρας Αρτέμιδος, «πολιτιστικού και περιβαλλοντικού μνημείου της πόλης» όπως σημειώνουν σε επιστολή τους, η οποία στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για μια υπόθεση που εκκρεμεί από τη δεκαετία του ’60.

Η Πρωτοβουλία Κατοίκων Μετς με αφορμή τη καθαίρεση των κτισμάτων στο οικοδομικό τετράγωνο (Αρδηττού, Κούτουλα, Θωμοπούλου και Κεφάλα), που αποφασίστηκε στην 19/10/2005 από το ΚΑΣ με σκοπό την ανασκαφική έρευνα, έχει επιφυλάξεις για τον τρόπο που θα γίνουν όλα αυτά. Επικαλούνται παλιότερη εισήγηση της αρχαιολόγου Ν. Βαλάκου «να προχωρήσει η καθαίρεση όλων των ετοιμόρροπων ακινήτων χωρίς τη χρήση μηχανικών μέσων» και υπογραμμίζουν πως ο βασικός λόγος της ανησυχίας τους, είναι ότι «η τελευταία και τόσο «κρίσιμη» φράση εξαιρέθηκε από την προς εκτέλεση απόφαση».

Οποιαδήποτε ανασκαφική έρευνα είναι ευπρόσδεκτη σημειώνουν και τονίζουν πως «δεν βλέπουν ως αντίπαλο τη Γ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, αλλά ως σύμμαχο στην προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου που ήδη περιλαμβάνει το ανάλημμα, τη θέση του ναού της Αγροτέρας Αρτέμιδος, το υστερο-ρωμαϊκό νεκροταφείο, και το μοναδικό δείγμα του παριλίσσιου τοπίου που έχει απομείνει αλόβητο στην ανατολική όχθη».