ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η μπάντα του nuevo flamenco

Με έδρα τους τη Βαρκελώνη, οι Ojos de Brujo, η ριζοσπαστική μπάντα ντόπιων μουσικών, χρησιμοποίησαν το όνομά τους, «μάτια του μάγου», για να μεταφέρουν το παραδοσιακό φλαμένκο στο σήμερα. Με την ευκαιρία της πρώτης επίσκεψης της μουσικής κολεκτίβας από την Καταλωνία στην Ελλάδα, θα έχουμε την ευκαιρία να τους δούμε και να τους ακούσουμε ζωντανά, την Παρασκευή, στην Υδρόγειο στη Θεσσαλονίκη, και το Σάββατο, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικός Κόσμος, στην Αθήνα.

Δεν θεωρείται τυχαία η πιο ανερχόμενη και ανατρεπτική μπάντα του nuevo flamenco, της ρούμπας των δρόμων. Το συγκρότημα έγινε γνωστό για το κέφι και τη διαφορετική ανάγνωση στη φανκ μουσική και τη ρέγκε, τη σύγκρουση πολιτισμών, τον ρυθμό, «το καραβάνι από χρώματα, ήχους και κίνηση».

Οι Ojos de Brujo ιδρύθηκαν το 1990 από τον κιθαρίστα Ραμόν Χιμένεθ και τον μπασίστα Χουναλού. Ιέρεια της εννεαμελούς μπάντας, η Μαρίνα.

Μέχρι σήμερα έχουν εμφανιστεί σε Λατινική και Βόρειο Αμερική, Ιαπωνία, Μαρόκο, Γαλλία, Γερμανία, ενώ έχουν λάβει μέρος και σε διεθνή φεστιβάλ, όπως το Γκλάστονμπερι, το Γούμαντ, το Φεστιβάλ Τζαζ του Μόντρεαλ… Στη χώρα μας έρχονται με το τρίτο άλμπουμ της καριέρας τους, με τίτλο «Techari».