Deja vu 4 ημέρες 6 ώρες *

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θρίλερ

Σκηνοθεσία: Τόνι Σκοτ

Ερμηνεία: Ντένζελ Ουάσινγκτον, Πόλα Πάτον, Τζέιμς Καβίζελ, Βαλ Κίλμερ.

Στην τελευταία ταινία του παραγωγού Τζέρι Μπρουκχάιμερ (ο γκουρού της εκκωφαντικής χολιγουντιανής περιπέτειας) και του σκηνοθέτη Τόνι Σκοτ επικρατεί το απόλυτο χάος. Η τυφλή τρομοκρατία παραλληλίζεται εμμέσως με τη φυσική καταστροφή που έπληξε πρόπερσι τη Νέα Ορλεάνη (εκεί διαδραματίζεται η ιστορία). Η μεταφυσική, επιπέδου «Ζώνης του λυκόφωτος», συναντάει (στη ζώνη της ημιμάθειας) τη θεωρία των κβάντα και τα παράλληλα σύμπαντα. Τα δορυφορικά συστήματα παρακολούθησης της ΝSΑ καθαγιάζονται σε σημείο, που το μάτι του αόρατου Μεγάλου Αδελφού να παρομοιάζεται με το άγρυπνο μάτι του Σωτήρα. Ανάμεσα σε όλα τούτα, που αποτελούν θραύσματα ενός θρίλερ με εξάρσεις καταιγιστικής δράσης, υπάρχει και ο Ντένζελ Ουάσινγκτον με το κοστούμι ενός ρομαντικού (κυριολεκτικά) ήρωα. Ενσαρκώνει έναν πράκτορα του FBI, ο οποίος γοητεύεται από την εικόνα μιας νεαρής γυναίκας-θύματος δολοφονικής επίθεσης ενός τρομοκράτη, και επιστρέφει, μέσω μιας «γέφυρας» στον χωροχρόνο, στο παρελθόν όπου τη συναντά και αποτρέπει το μοιραίο.

Το «Deja vu» (που έγινε ακόμη πιο περίπλοκο με την προσθήκη του «4 ημέρες 6 ώρες πίσω» στον ελληνικό τίτλο του) ξεκινάει με μια σεκάνς στην οποία περιγράφεται η ανατίναξη ενός ποταμόπλοιου σε ένα πορθμείο του Μισισιπή, με αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων αθώων επιβατών. Στη συνέχεια, ένας πράκτορας, που έχει αναλάβει την εξιχνίαση της δολοφονίας μιας κοπέλας, μπλέκει στις έρευνες μιας κρατικής υπηρεσίας η οποία επεξεργάζεται το καταγεγραμμένο οπτικό υλικό από την τρομοκρατική επίθεση.

Από ένα σημείο και έπειτα είναι δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς την εξέλιξη της δράσης. Η πραγματικότητα και η κατασκευασμένη εικονική εκδοχή της γίνονται συγκοινωνούντα δοχεία και το παρόν μπερδεύεται με το παρελθόν με αυθαίρετο δραματουργικά τρόπο. Αποκορύφωμα είναι μια σκηνή όπου ο Ουάσινγκτον (ο οποίος μέχρι εκείνο το σημείο θυμίζει λιγάκι τον Ντάνα Αντριους στην κλασική «Λάουρα») μπαίνει σε μια μηχανή και μεταφέρεται 4 μέρες και 6 ώρες πίσω στον χρόνο για να αλλάξει τον ρου των γεγονότων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή