Ενα βιβλίο για μία από τις γνωστότερες καπνοβιομηχανίες

Ενα βιβλίο για μία από τις γνωστότερες καπνοβιομηχανίες

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκαπέντε χιλιάδες φάκελοι επεξεργάστηκαν και αποδελτιώθηκαν για μια έκδοση, όπου δεν καταγράφεται μόνο η ιστορία μιας από τις γνωστότερες καπνοβιομηχανίες της Ελλάδας, της «Παπαστράτος ΑΒΕΣ», αλλά και η βιομηχανική ιστορία της χώρας της τελευταία 75 χρόνια.

Πριν από δέκα περίπου χρόνια, η Εταιρεία ζήτησε από το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών να σχεδιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την καταγραφή, τη διάσωση, την αναδιοργάνωση και την αξιοποίηση των αρχείων της Εταιρείας. Στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα Ιστορικό Αρχείο και μια μόνιμη έκθεση τεκμηρίων με την ιστορία της βιομηχανίας και των πρωταγωνιστών της. Οι επιστημονικοί συνεργάτες του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου, Νίκος Μέλιος και Ευαγγελία Μπαφούνη, με την επιστημονική εποπτεία του καθηγητή Γιώργου Δερτιλή έφεραν σε πέρας όλα αυτά και μαζί μια εξαιρετικά καλαίσθητη έκδοση με τίτλο «75 χρόνια – 1931-2006».

Στις σελίδες της χώρεσε η σημασία του εμπορίου του καπνού στη Μεσόγειο αλλά και στην ελληνική οικονομία τον 19ο και τον 20ό αιώνα, και η ιστορία μιας οικογένειας. Μιας οικογένειας που ξεκίνησε από το Αγρίνιο, το 1870, στην αρχή με μικροεμπόριο και καλλιέργεια καπνού και στις 19 Ιουλίου του 1906 ίδρυσε την πρώτη εταιρεία «Παπαστράτος».

Αποκόμματα εφημερίδων, φωτογραφίες από την αλυσίδα παραγωγής καπνού που επί πολλά χρόνια στήριξε την ελληνική οικονομία, εργαλεία κοπής καπνού και παρασκευής τσιγάρων, ξεπερασμένα σήμερα, αλλά και τα πορτρέτα μιας σειράς ανθρώπων που με το πείσμα, την τόλμη και την αποφασιστικότητά τους ξεπέρασαν τους εαυτούς τους αλλά και την εποχή τους.

«Η αλήθεια είναι ότι αυτοί οι »βασιλιάδες» του καπνού δεν θύμιζαν σε τίποτα δεσπότες», σημειώνει στο εισαγωγικό σημείωμα της έκδοσης ο Jacques Marseille, καθηγητής Οικονομικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Paris-I Sorbonne.

Ενα βιβλίο που με αφορμή την ιστορία της οικογένειας Παπαστράτος και της επιχειρηματικής της πορείας, καταγράφει «ένα από τα βασικότερα εμπορικά και βιομηχανικά προϊόντα της Ελλάδας, η οποία υπήρξε ένας σημαντικός σταθμός στο εμπόριο των καπνών ανατολικού τύπου. Η μετάβαση της οικογένειας από το εμπόριο στη βιομηχανία, αλλά και από την τοπική κοινωνία στην εθνική αγορά και το διεθνές οικονομικό περιβάλλον ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πορείες, που συνδέθηκαν με την ανάπτυξη ενός από τους πιο σημαντικούς οικονομικούς κλάδους της σύγχρονης ελληνικής οικονομίας», σημειώνουν οι επιμελητές του τόμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή