Σουηδικό τρίο ανάμεσα σε τζαζ, ποπ και ροκ

Σουηδικό τρίο ανάμεσα σε τζαζ, ποπ και ροκ

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα μουσικό φαινόμενο: Εχει χαρακτηριστεί τζαζ τρίο αλλά τα κομμάτια του σκαρφαλώνουν στα «popcharts». Τα βιντεοκλίπ του προβάλλονται στο σκανδιναβικό MTV. Το διεθνές κοινό του αποτελείται από καθαρούς «τζαζόβιους», «ροκάδες» και οπαδούς του χιπ-χοπ. Οι ζωντανές εμφανίσεις του γίνονται σε μεγάλες σκηνές, με οπτικά εφέ (καπνούς, φώτα κτλ.); Τελικά, είναι τζαζ τρίο; Ή μήπως πρόκειται για ποπ μπάντα που παίζει (και) τζαζ; O λόγος για το E.S.T. ή Esbjorn Svensson Trio από τη Σουηδία: Εσμπγιορν Σβένσον (πιάνο), Νταν Μπέργκλουντ (μπάσο) και Μάγκνους Οστρομ (ντραμς). Οποιο κι αν είναι το μουσικό του στίγμα, έχει τον τρόπο να εξερευνά νέα μουσικά μονοπάτια ταξιδεύοντας τους ακροατές του.

Το βράδυ της Δευτέρας στο «Παλλάς» θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την αταξινόμητη, «φευγάτη» μουσική του E.S.T. Με αφορμή τη μοναδική αυτή εμφάνιση στην Αθήνα, η «K» συνομίλησε με τον E. Σβένσον.

– Εχετε δηλώσει ότι είστε αυτοδίδακτοι μουσικοί, ότι δεν περάσατε από ωδεία και δασκάλους…

– Πράγματι. Και τελικά, αυτό που ανακαλύψαμε στην πορεία είναι ότι μπορεί κανείς να βρει τον δάσκαλο μέσα του. Εξάλλου, όταν ξεκίνησε το γκρουπ το 1993, κανένας από τους τρεις δεν είχε κάποια σαφή ιδέα για το τι θα κάναμε ακριβώς. Θέλαμε μόνο να κάνουμε μουσική, η οποία να μας ικανοποιεί και να την ερμηνεύουμε όσο το δυνατόν καλύτερα. H φιλοσοφία μας ήταν πάντα να μην πιέσουμε τη μουσική προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση αλλά, αντίθετα, να την αφήσουμε να μας οδηγήσει, κι όπου μας πάει.

– Υποτίθεται ότι ως μπάντα «σπάσατε» την παράδοση, που θέλει σε ένα τζαζ τρίο τον κύριο ερμηνευτή και τους άλλους δύο ως sidemen…

– Ετσι είναι. Αν και είμαι ο συνθέτης των κομματιών που παίζουμε, όλοι μαζί κάνουμε την ενορχήστρωση και την παραγωγή κάθε άλμπουμ. Επίσης, μοιραζόμαστε τα χρήματα διά του τρία, όπως και όλα τα έξοδα.

– Εχετε ένα πιστό κοινό, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική και την Ιαπωνία. Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα σε ένα κοινό, π.χ., ευρωπαϊκό και ένα αμερικανικό;

– Δεν θα το έλεγα. Σε όλο τον κόσμο οι ακροατές μας μοιάζουν μεταξύ τους. Δείχνουν μια περιέργεια σε αυτό που κάνουμε και είναι ανοιχτοί στην καλή μουσική γενικά.

– Το ξεχωριστό στοιχείο του γκρουπ είναι αυτή η μείξη των ειδών και υποθέτουμε ότι αυτό έχει να κάνει με τα ακούσματά σας…

– Και οι τρεις μας μεγαλώσαμε με τη ροκ και την ποπ. Αλλά πάντα μας ενδιέφεραν τα άλλα μουσικά είδη. Αυτή την εποχή, ο Νταν ακούει κυρίως ροκ, ο Μάγκνους κλασική. Οσο για μένα, λατρεύω την παλιά, κλασική τζαζ: τον Νατ Κινγκ Κόουλ, τον Σινάτρα, τον Ελινγκτον, τον Κάουντ Μπέιζι, τον Τσάρλι Πάρκερ, για να αναφερθώ σε λίγους. Τη λεγόμενη σύγχρονη τζαζ τη βρίσκω πληκτική.

– Οι περισσότεροι όμως πιστεύουν ότι αυτό ακριβώς παίζετε: Σύγχρονη, προχωρημένη τζαζ. Εστε τζαζ τρίο τελικά ή όχι;

– Στα πρώτα μας άλμπουμ δεν ετίθετο ζήτημα αν ήταν τζαζ ή όχι. Σήμερα όμως δεν είμαι ούτε κι εγώ σίγουρος. O κόσμος λέει ότι παίζουμε τζαζ ίσως διότι μας συνδέει με παραδοσιακά πιάνο τρίο της τζαζ, που σαφώς και μας έχουν επηρεάσει, όπως αυτά του Μπιλ Εβανς, του Τσικ Κορία, του Κιθ Τζάρετ κ.ά. Στην Αμερική, πάντως, ορισμένοι κριτικοί ισχυρίζονται ότι δεν παίζουμε τζαζ. Ισως και να έχουν δίκιο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή