ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στη Βιέννη η συλλογή Βελιμέζη

Συνεχίζεται το ταξίδι της έκθεσης των εικόνων της Συλλογής Βελιμέζη, με κεντρικό έργο «Το πάθος του Χριστού» του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Μετά το Λονδίνο, όπου η έκθεση σημείωσε μεγάλη επιτυχία, θα παρουσιαστεί στη Βιέννη. Τα εγκαίνια θα γίνουν την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, στο Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης Βιέννης (Kunsthistorisches Museum), σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού. Ο πρόεδρος του ΕΙΠ Γιώργος Μπαμπινιώτης θα βρίσκεται στα εγκαίνια της έκθεσης, στην ιστορική αίθουσα Schatzkammer (Hofburgkapelle) του Μουσείου.

Για την έκθεση της Βιέννης κυκλοφόρησε ήδη, από το Μουσείο Μπενάκη τρίγλωσσος κατάλογος (γερμανικά, ελληνικά, αγγλικά) με 240 σελίδες, την έκδοση του οποίου ενίσχυσε οικονομικά το Ιδρυμα Παναγιώτη και Εφης Μιχελή.

Το πρόγραμμα συντήρησης, τεκμηρίωσης και προβολής των εικόνων της Συλλογής Βελιμέζη ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια και συνεχίζεται με επιτυχία, έχοντας διασφαλίσει τη συνεργασία σημαντικών μουσειακών οργανισμών του εξωτερικού, και την πολύτιμη συμβολή Ελλήνων και ξένων επιστημόνων. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 15 εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει υλοποιηθεί ένα πλουσιότατο εκδοτικό πρόγραμμα σε δέκα γλώσσες.