Πολυθέαμα τσίρκο από τη Νέα Υόρκη

Πολυθέαμα τσίρκο από τη Νέα Υόρκη

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και μόνο που βλέπουμε τις φωτογραφίες νομίζουμε ότι πρόκειται για φωτομοντάζ. Ας ελπίσουμε ότι από αύριο οι διάσημοι ακροβάτες της Νέας Υόρκης θα έχουν… δίχτυ ασφαλείας. Το Cirque Le Masque ή Τσίρκο της Μάσκας θα φιλοξενείται από τις 13 μέχρι τις 25 του μηνός στο Δαΐς, στα εκπαιδευτήρια Δούκα στο Μαρούσι, σε ένα θέατρο που δημιουργήθηκε ειδικά για τις 17 παραστάσεις της Αθήνας, για μικρούς και μεγάλους.

Ακροβατικό θέαμα, γέλιο, εντυπωσιακά εφέ, γιορτινά σκηνικά, κοστούμια, υπέροχη μουσική, αυτά τουλάχιστον μας υπόσχονται οι διοργανωτές. Μετά το Cirque du Soleil, το νέο τσίρκο -ευτυχώς- χωρίς ζώα αποτελεί μια πιο ανθρωποκεντρική εξέλιξη του παραδοσιακού τσίρκου.

Το ιστορικό Circus Dance Theatre της Νέας Υόρκης έρχεται με 30 περφόρμερ, ακροβάτες και καλλιτέχνες από το Μεξικό, τη Γερμανία, την Ιταλία, τον Καναδά, την πρώην Σοβιετική Ενωση, και τη νέα τους παραγωγή με τίτλο «Carnivale», ένα παραμύθι-πολυθέαμα.

Δεκαέξι σπονδυλωτές ιστορίες διάρκειας δύο ωρών, με δημιουργό τον Dennis Schussel που έχει θητεύσει χρόνια στον κόσμο των ακροβατικών. Υστερα από ένα σοβαρό ατύχημα που είχε ως επαγγελματίας ακροβάτης, θέλησε να συνεχίσει την τέχνη του ως σκηνοθέτης. «Το συγκεκριμένο περιστατικό συνέβη σε μια ιδιαίτερα ακμαία περίοδο της ζωής μου. Το ατύχημα μου έκλεισε κάποιες πόρτες, αλλά άνοιξε και πολλές άλλες που δεν είχα φανταστεί. Αλλωστε ένας χορευτής δεν μπορεί να χορεύει για όλη του τη ζωή, κάποια στιγμή το σώμα υφίσταται την αμείλικτη φθορά του χρόνου και αναγκάζεται να υποταχτεί».

Είκοσι χρόνια μετά το Cirque Le Masque ταξιδεύει στήνοντας μια μικρή υπερπαραγωγή όπου κι αν βρίσκεται. Ειδικά για τις αθηναϊκές παραστάσεις εργάζονται μέχρι την τελευταία στιγμή 100 άτομα για να δημιουργήσουν μια τεράστια σκηνή και ένα θέατρο 1.300 θέσεων. «Ηθελα να κάνω ένα σόου όπου το κοινό θα μπορούσε να αισθανθεί τον παλμό των κινήσεων σαν να βρισκόταν κάθε θεατής ξεχωριστά πάνω στη σκηνή», εξηγεί ο Dennis Schussel.

Το φως εναλλάσσεται με το σκοτάδι. O καλλιτεχνικός διευθυντής του τσίρκου που είχε ξαναέρθει πριν από τέσσερα χρόνια στο Κολλέγιο Αθηνών με το «Fire and Ice», λέει: «Εχω επηρεαστεί από ζωγράφους τόσο της αναγέννησης -ως προς τα χρώματα που έχουν οι παραστάσεις μας- όσο και από τη σύγχρονη τέχνη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή