Ενα «Καλοκαίρι» 240.800 λιρών

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «Καλοκαίρι» του Γιάννη Μόραλη, μία περίτεχνη γεωμετρική σύνθεση χρώματος και ποιητικής ευαισθησίας, έργο του 1992, πέτυχε την μεγαλύτερη τιμή στην ένατη δημοπρασία Greek Sale του βρετανικού οίκου Bonhams. Αποκτήθηκε έναντι 240.800 αγγλικών λιρών συντρίβοντας την αρχική τιμή διαπραγμάτευσης (130 χιλιάδες λίρες). Ακολούθησε ο «Ναύτης» του Νίκου Εγγονόπουλου (162.400 αντί 80.000, αρχ. τιμής), σπάνιο έργο του 1948 το οποίο είχε πάρει κατευθείαν από τον καλλιτέχνη ο τεχνοκριτικός Αλ. Ξύδης. Τα έργα του Κωνσταντίνου Βολανάκη επιβεβαίωσαν την δημοφιλία τους και σ’ αυτήν την δημοπρασία: το «Ρίχνοντας τα δίχτυα» του περιζήτητου Ελληνα θαλασσογράφου πουλήθηκε έναντι 145.600 λιρών (αρχ. τιμή: 80.000). Ιδια τιμή (104.160 λίρες) συγκέντρωσαν η «Ανοιξη» του Γύζη και οι «Ακρογιαλιές της Τήνου» του Λύτρα.

Η «Αγαπημένου του Σουλτάνου» του Θ. Ράλλη, ένα εξαιρετικά ατμοσφαιρικό έργο που υποδηλώνει ερωτισμό και ρομαντικό μυστικισμό, αποκτήθηκε έναντι 92.960 λιρών όπως και η «Νίκη» του Κωνσταντίνου Παρθένη και το «Τοπίο» του Μιχάλη Οικονόμου. «Ηταν το πιο επιτυχημένο Greek Sale του οίκου Bonham’s με συνολικό τζίρο 3,3 εκατ. ευρώ», υπογράμμισε η Τερψιχόρη Αγγελοπούλου, εκπρόσωπος του οίκου στην Ελλάδα. Και συμπλήρωσε ότι «σημειώθηκαν νέα ρεκόρ καλλιτεχνών, του Μόραλη, του Εγγονόπουλου, του Ν. Λύτρα, του Κοντόπουλου, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι οι Ελληνες συλλέκτες έχουν δημιουργήσει μία δυναμική αγορά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή