Ο Λικ Μπεσόν στην Αθήνα με προβολή δύο ταινιών του

Ο Λικ Μπεσόν στην Αθήνα με προβολή δύο ταινιών του

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από έξι χρόνια απουσίας από τη σκηνοθεσία, ο Λικ Μπεσόν επιστρέφει με δύο ταινίες, που προβάλλονται στην Αθήνα με διαφορά δύο εβδομάδων. Ικανός λόγος για μια επίσκεψη του Γάλλου σκηνοθέτη στην Αθήνα στις 17 Δεκεμβρίου, προκειμένου να παρευρεθεί την επόμενη μέρα στην επίσημη πρεμιέρα του «Ο Αρθουρ και οι Μινιμόι» (στις αίθουσες από τις 21 του μήνα). Πρόκειται για μια ταινία που απευθύνεται στο οικογενειακό κοινό, με συνδυασμό αληθινών ηθοποιών και animation. Παίζουν ο μικρός Φρέντι Χάιμορ («Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας») και η Μία Φάροου. Δυστυχώς όμως, στις ελληνικές αίθουσες δεν θα ακούσουμε τις φωνές της Μαντόνα, του Ντέιβιντ Μπάουι και του Σνουπ Ντογκ, αφού η ταινία θα προβληθεί μόνο μεταγλωττισμένη.

Ο Μπεσόν έχει γράψει τέσσερα βιβλία με περιπέτειες του Αρθουρ, τα οποία έχουν πουλήσει περισσότερα από ένα εκατομμύριο αντίτυπα σε τριάντα χώρες. Η ταινία, για τα ευρωπαϊκά μεγέθη, είναι μια υπερπαραγωγή, που χρειάστηκε πέντε χρόνια για την ολοκλήρωσή της και 65 εκατομμύρια ευρώ.

Η παραγωγή είναι πλέον η βασική απασχόληση του Λικ Μπεσόν. Ο 47χρονος δημιουργός του «Ατέλειωτου γαλάζιου», της «Νικίτα» και του «Πέμπτου στοιχείου», είναι υπεύθυνος για την παραγωγή 80 γαλλικών και γαλλοαμερικανικών ταινιών, με έμφαση στις περιπέτειες δράσης, όπως το «The Transporter», το «Danny the dog» και το «Yamakashi», αλλά με συμμετοχή και σε ταινίες σαν τις «Τρεις ταφές του Μελκιάδες Εστράδα». Ολα αυτά τα έχει κάνει, τονίζοντας πάντα ότι ποτέ δεν έμαθε λεπτομέρειες για τους δασκάλους του κινηματογράφου, αλλά ότι το σινεμά του είναι απλώς μια αντανάκλαση του δικού του κόσμου. Στις 4 Ιανουαρίου θα δούμε το ενήλικο σκηνοθετικό πρόσωπο του Μπεσόν, με το «Angel- A», ένα ερωτικό δράμα με θέμα ένα αταίριαστο ζευγάρι κακοποιών. Εκείνος είναι ο μικροσκοπικός κωμικός Τζαμέλ Ντεμπούζ και εκείνη, η πανύψηλη Δανέζα Ρι Ράσμουσεν. Αν ισχύουν παλιότερες δηλώσεις του Μπεσόν, αυτή είναι και η τελευταία του ταινία ως σκηνοθέτη, αφού είχε πει ότι θα αποσυρθεί από τη σκηνοθεσία έπειτα από δέκα ταινίες.

Ο αυθορμητισμός και η ορμή είναι ό, τι χαρακτηρίζει την καριέρα του Μπεσόν, κάτι που ίσως εξηγείται και από τα παιδικά του χρόνια. Ταξιδεύοντας διαρκώς με τους γονείς του που ήταν εκπαιδευτές καταδύσεων, ο Μπεσόν μεγάλωσε σε διάφορα μέρη, μένοντας για ένα διάστημα και στην Ελλάδα.

«Συχνά λένε για μένα ότι είμαι παιδί στην καρδιά», έχει πει. «Στην πραγματικότητα, νομίζω ότι απλώς έχω πρόσβαση στην παιδική μου ηλικία. Εχω μια πολύ καθαρή ανάμνησή της. Ολοι ήμασταν κάποτε παιδιά. Το μόνο που χρειάζεται είναι να δείξουμε λίγο σεβασμό σ’ αυτό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή