Ερις για τον κλεμμένο Απόλλωνα

Ερις για τον κλεμμένο Απόλλωνα

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα αμφισβητούμενης προέλευσης αρχαίο μπλοκάρει την ελληνική συμμετοχή στην έκθεση για τον Πραξιτέλη που διοργανώνει το Λούβρο από τις 17 Μαρτίου έως τις 18 Ιουνίου. Πρόκειται για τον Απόλλωνα Σαυροκτόνο από το μουσείο του Κλίβελαντ, το οποίο θεωρείται αμφισβητούμενη αρχαιότητα και για τις ελληνικές αρχές ένα ακόμη παράδειγμα παράνομης αγοραπωλησίας αρχαιοτήτων.

Το χάλκινο άγαλμα και η προέλευσή του έχει γίνει θέμα σε πολλές επιστολές των ελληνικών αρχών, και γι’ αυτό το ΥΠΠΟ δεν σκοπεύει να στείλει αρχαία από τα ελληνικά μουσεία αν δεν αποσυρθεί το συγκεκριμένο έργο από την έκθεση του Λούβρου. Οπως ανέφερε και ο «Γκάρντιαν» τον περασμένο Ιούλιο, το άγαλμα του Απόλλωνα που αλιεύτηκε στο Ιόνιο και πέρασε από πολλά χέρια πριν φτάσει στην γκαλερί της Γενεύης και αργότερα να πουληθεί σε ιδιαίτερα υψηλή τιμή και να οδηγηθεί στο μουσείο τέχνης Κλίβελαντ, είναι φιλοτεχνημένο από τον Πραξιτέλη. Το Τμήμα Αρχαιοκαπηλίας θεωρεί την υπόθεση τυπική διαδικασία κλοπής αρχαιοτήτων με κέντρο την ελεύθερη αγορά της Γενεύης, στην οποία καταφεύγουν πολλοί αρχαιοκάπηλοι. Οι έρευνες της ελληνικής πλευράς έφτασαν έως εκεί και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο φάκελος παραμένει ανοιχτός ειδικά μετά την κινητοποίηση του ΥΠΠΟ και του κ. Βουλγαράκη σε θέματα παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων. Στην έκθεση στο Παρίσι, το Λούβρο συμμετέχει με 57 έργα, 19 δανείζουν άλλα γαλλικά μουσεία και τα υπόλοιπα ζητούνται από τις Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, ΗΠΑ και τη χώρα μας, η οποία βέβαια δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποχωρήσει. Το θέμα παραμένει ανοιχτό αν και είναι σαφής η ελληνική θέση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή