Καθηγητής πανεπιστημίου είχε μεγάλο θησαυρό στο σπίτι του

Καθηγητής πανεπιστημίου είχε μεγάλο θησαυρό στο σπίτι του

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναν από τους μεγαλύτερους θησαυρούς αρχαίων νομισμάτων από την περιοχή της Μακεδονίας και μια επιτύμβια στήλη με σπάνιας θεματολογίας ανάγλυφη παράσταση κατάσχεσαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, συλλαμβάνοντας δύο αρχαιοκαπήλους, ένας εκ των οποίων είναι καθηγητής Γερμανικής Φιλολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

«Τα ευρήματα που κατασχέθηκαν θα μπορούσαν να γεμίσουν ολόκληρο μουσείο», ανέφερε ο διευθυντής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης κ. Στερ. Αποστολίδης, καθώς μόνο τα νομίσματα που είχε στην κατοχή του ο 60χρονος καθηγητής ξεπερνούν σε αριθμό τα 9.000, ενώ εκατοντάδες είναι τα πήλινα και χάλκινα μικροαντικείμενα αρχαϊκών και μεταβυζαντινών χρόνων.

Ο 60χρονος, που διαμένει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη, όπως είπαν οι αστυνομικοί, διατηρούσε δεύτερο διαμέρισμα ως κρύπτη για την παράνομη συλλογή του. Αρχαιολόγοι της ΙΣΤ΄ Εφορείας (εδρεύει στην Πέλλα) και της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της Θεσσαλονίκης, που εξέτασαν τα ευρήματα, αποφάνθηκαν ότι τα 8.094 χάλκινα νομίσματα, 1.317 αργυρά και 12 χρυσά κι επίχρυσα, είναι αρχαϊκών και μεταβυζαντινών χρόνων. Βρέθηκαν επίσης 31 χρυσά και ασημένια κοσμήματα όπως επιστόμια κι ενώτια αρχαϊκών έως και ρωμαϊκών χρόνων, 95 χάλκινα κοσμήματα της ίδιας περιόδου, 115 χάλκινες αιχμές βελών, μία μαρμάρινη γυναικεία κεφαλή ρωμαϊκών χρόνων, μία μαρμάρινη επίστεψη στήλης, δύο πήλινα ειδώλια της νεολιθικής περιόδου, τρία ρωμαϊκά μυροδοχεία και δύο γυάλινα, τα περισσότερα προϊόντα λαθρανασκαφών σε διάφορες αρχαιολογικές τοποθεσίες. Στο διαμέρισμα-μουσείο οι αστυνομικοί βρήκαν 5 εικόνες, 4 μεταλλικούς σταυρούς διαφόρων διαστάσεων, 4 μεταλλικά τρίπτυχα και τετράπτυχα με ανάγλυφες κι εγχάρακτες χριστολογικές και θεομητορικές παραστάσεις και εκατοντάδες αντικείμενα λαογραφικού ενδιαφέροντος.

Σε μία άλλη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας οι αστυνομικοί κατάσχεσαν στο σπίτι και στην επιχείρηση ενός 46χρονου εμπόρου εμφιαλωμένων νερών από την Ευκαρπία, περισσότερα από 170 νομίσματα (δύο χρυσά) κλασικών και βυζαντινών χρόνων, κτερίσματα, μεταξύ των οποίων ένα τμήμα περιδέραιου, πιθανόν κράμα χρυσού με άλλο μέταλλο. Ο έμπορος είχε και 9 βιβλία από γκαλερί του εξωτερικού, στα οποία αποτυπώνονται νομίσματα και τιμές εκκίνησης για την πώλησή τους. Ολα τα αντικείμενα έχουν παραδοθεί ήδη στις δύο Εφορείες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή