Προ-βολες

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατατίθεται σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση, το νομοσχέδιο για την πολιτιστική χορηγία, όμως, εκτός από τη σχετική ημερίδα που διοργάνωσε το περιοδικό «Ηighlights» για το θέμα, το υπουργείο Πολιτισμού δεν φαίνεται να ζήτησε επί της ουσίας τις απόψεις των ενδιαφερομένων για ένα ζήτημα τόσο σοβαρό. Στη χώρα μας, όπου υπάρχει ακόμη μια σύγχυση περί χορηγού, δωρητή, σπόνσορα, το υπουργείο Πολιτισμού παροτρύνει τη χορηγική πολιτική με φοροαπαλλαγή 100% επί του 30% του συνολικού φορολογούμενου εισοδήματος ή των καθαρών κερδών.

Ορισμένοι μιλούν για γραφειοκρατικό τέρας, ενώ κάποιοι άλλοι βλέπουν με καχυποψία τη δύναμη του υπουργού και του Συμβουλίου Χορηγιών. Ο ίδιος ο υπουργός μιλάει «για δικλίδες ασφαλείας» που θα επιτρέψουν στο κράτος να αποφύγει τη φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα χρήματος. Εκμεταλλευόμενος το επικοινωνιακό του χάρισμα ξαλάφρωσε κάπως τη θέση στην ημερίδα του Ηighlights, λέγοντας πως «κανείς δεν είναι αλάθητος, ούτε ο νομοθέτης». Ομως αντίθετα απ’ ό, τι συνέβη την ημέρα της συνέντευξης Τύπου, εκεί τόνισε με έμφαση ότι η χορηγία δεν αφορά μόνο τον σύγχρονο πολιτισμό, αλλά επεκτείνεται και στην πολιτιστική κληρονομιά. «Είναι η σοβαρότερη παρέμβαση που έχει γίνει», είπε.

Ισως γι’ αυτό οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν το νομοσχέδιο κατ’ αρχήν θετικά. Η δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου για τη θωράκιση της χορηγίας είναι αναγκαία και επιβεβλημένη. Ομως, η στήριξη του πολιτισμού είναι δουλειά του κράτους και τα μνημεία είναι υποχρέωσή του. Ο υπουργός τίθεται υπέρ των πάντων και δεν είναι σαφές το πλαίσιο της χορηγίας με την πολιτιστική κληρονομιά.

Εκεί ποιος και πώς θα κάνει κουμάντο; Θα λειτουργεί ανεξάρτητα το Συμβούλιο Χορηγών ή θα έχει και λόγο το ΚΑΣ ή το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων; Μήπως τώρα εμείς δεν είμαστε που βάζουμε προτεραιότητες σε ό, τι αφορά τον κρατικό προϋπολογισμό και το πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων, ήταν η απάντηση του κ. Βουλγαράκη. Πράγματι οι ίδιοι είναι. Αλλά όταν ο ίδιος θα αποφασίζει για την παραμικρή χορηγία, θυμίζει εκείνο το Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει, εκτός από τη χρονοβόρο διαδικασία. Είναι και εκείνη η δήλωση που έκανε στην πρώτη παρουσίαση του νομοσχεδίου, που ανησυχεί πολλούς. «Μέρος της δουλειάς ενός υπουργού Πολιτισμού θα πρέπει να είναι να βρίσκει λεφτά για να στηρίξει τον πολιτισμό. Εγώ, δηλαδή, οφείλω μόλις το νομοσχέδιο αυτό γίνει πράξη να πάρω ορισμένους φίλους μου έχοντες και κατέχοντες -και δόξα σοι ο Θεός είναι αρκετοί- και να τους πω, σας παρακαλώ πάρα πολύ στηρίξτε τον Επικούρειο Απόλλωνα ας πούμε, παράδειγμα λέω, ή τη Δωδώνη…». Ενός ανδρός αρχή;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή