Σίλερ με Τσακίρογλου στο ΚΘΒΕ

Σίλερ με Τσακίρογλου στο ΚΘΒΕ

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο θεατρικό σανίδι επιστρέφει έπειτα από δύο χρόνια απουσίας ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Νικήτας Τσακίρογλου, συμμετέχοντας στη μεγαλύτερη φετινή παραγωγή της δεύτερης κρατικής σκηνής «Δον Κάρλος» του Φρίντριχ Σίλερ, που κάνει πρεμιέρα αύριο στο Βασιλικό Θέατρο.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ υποδύεται τον βασιλιά Φίλιππο τον Β΄ στο έργο που ανεβάζει για πρώτη φορά το ΚΘΒΕ. Ευτυχής για την επιστροφή του στη θεατρική οικογένεια ο καλλιτεχνικός διευθυντής, ομολόγησε πως του έλειψε το σανίδι. «Επειτα από 48 χρόνια επί σκηνής ένιωθα ορφανός», ανέφερε χθες στη συνέντευξη Τύπου, επισημαίνοντας πως το διάστημα αυτό θα προσπαθήσει να γεφυρώσει τις δύο του υποχρεώσεις – καλλιτεχνικού διευθυντή και ηθοποιού.

Το έργο εμπνευσμένο από πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα διαδραματίζεται τον 16ο αιώνα στην αυλή του βασιλιά της Ισπανίας Φιλίππου του Β΄, όπου ξετυλίγεται ένα οικογενειακό δράμα με πολιτικές προεκτάσεις. Η τυραννία της εξουσίας, η σύγκρουση κράτους και εκκλησίας, προκαλούν φόβο και οδηγούν στη λαϊκή εξέγερση στη Φλάνδρα. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα ο βασιλιάς πατέρας συγκρούεται με τον γιο του, διάδοχο του θρόνου, με μήλον της έριδος τη βασίλισσα της Γαλλίας. «Είναι ένα έργο κυνικό και σκληρό αλλά ύμνος προς την ελευθερία, μια κραυγή ενάντια στην τυραννία, όχι όμως ενάντια στον τύραννο», σημείωσε ο σκηνοθέτης. Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση Μαρλένας Γεωργιάδη, σκηνικά-κοστούμια Ελένης Μανωλοπούλου, ενώ τους ρόλους ερμηνεύουν, μεταξύ άλλων, ο Μάνος Γαβράς στον ρόλο του Δον Κάρλος, ο Αλέκος Συσσοβίτης, Ροντρίγκο και η Κλειώ-Δανάη Οθωναίου, βασίλισσα Ισαβέλλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή