Happy feet ***

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αnimation

Σκηνοθεσία: Τζορτζ Μίλερ

Το περυσινό ντοκιμαντέρ «Το ταξίδι του αυτοκράτορα» μας αποκάλυψε πολλά για τον αυτοκρατορικό πιγκουίνο. Ανάμεσα στα άλλα, μάθαμε πως το «τραγούδι» του πιγκουίνου, το οποίο ηχεί στα ανθρώπινα αυτιά σαν κρώξιμο, παίζει ρόλο ταυτότητας γι’ αυτό το κοινωνικότατο πλάσμα της Ανταρκτικής. Με το τραγούδι το αρσενικό φλερτάρει το θηλυκό πριν από το ζευγάρωμα. Με το τραγούδι το θηλυκό αναγνωρίζει τον σύντροφό του μέσα στο πλήθος των αρσενικών, που στριμώχνονται το ένα δίπλα στο άλλο για να ζεσταθούν, όταν επιστρέφει στην αποικία φέρνοντας μαζί του τροφή για τον νεοσσό τους. Η ιδιαίτερη σχέση του αυτοκρατορικού πιγκουίνου με το τραγούδι χρησιμοποιείται ως βασική ιδέα για την πλοκή της ιστορίας στην πρόσφατη ταινία animation «Happy feet» του Αυστραλού Τζορτζ Μίλερ, που μπορεί να καυχάται πως είναι ο εμπνευστής του πρώτου ψηφιακού μιούζικαλ στην ιστορία του Χόλιγουντ. Στο «Ηappy feet» ένας μικρός φάλτσος πιγκουίνος συναγωνίζεται στο χορό τον… Φρεντ Αστέρ, ενώ ο Μίλερ και οι χορογράφοι του (Κέλι Αμπεϊ, Σαβιόν Γκλόβερ) προσπαθούν να αγγίξουν την αξεπέραστη «Φαντασία» του Ντίσνεϊ.

Η ιστορία αρχίζει με ένα μικροατύχημα κατά την επώαση του αυγού από το οποίο βγήκε ολίγον καθυστερημένα ο μικρός ήρωας του «Happy feet», ο Μαμπλ. Το αυγό ξέφυγε από τη ζεστή φωλιά που έφτιαξε με τα φτερά του ο μπαμπάς Μαμπλ και κατρακύλησε λίγα μέτρα στο χιόνι. Λίγες εβδομάδες μετά φάνηκαν οι συνέπειες του ατυχήματος. Ο Μαμπλ είναι ανίκανος να τραγουδήσει, πράγμα που σημαίνει πως δύσκολα θα βρει τρόπο να εκφράσει τα αισθήματά του για να αποκτήσει ταίρι. Ομως, έχει μια ιδιαιτερότητα που τον κάνει ξεχωριστό ανάμεσα στους νεοσσούς της αποικίας: χορεύει θαυμάσια. Εχει εκπληκτική αίσθηση ρυθμού και βάζει σε κίνηση τους βραδυκίνητους αυτοκρατορικούς πιγκουίνους, που περιμένουν στωικά, σχεδόν σαν μαρμαρωμένοι, την τύχη τους, καθώς οι τεράστιες μηχανότρατες των ανθρώπων εξαφανίζουν τα ψάρια από τον ωκεανό. Μετά τις ατελέσφορες προσπάθειες που κάνουν οι γονείς του Μαμπλ για να «θεραπεύσουν» το «κουσούρι» του, ο νεαρός χορευτής φεύγει από τον παγωμένο βράχο της αποικίας του για να γνωρίσει τον κόσμο…

Ο Μίλερ ξεκινάει από το θέμα της ταυτότητας και της ιδιαιτερότητας του ψηφιακού ήρωά του, που μοιραία τον φέρνουν αντιμέτωπο με προκαταλήψεις και τον σπρώχνουν στο περιθώριο της κοινωνίας των πιγκουίνων και φτάνει μέχρι τη σχέση του σημερινού ανθρώπου με τη Φύση. Το σχόλιο περί διατήρησης της βιοποικιλότητας που διατυπώνεται, προϋποθέτει την ελεημοσύνη του ανθρώπου -του αυτοκράτορα της τροφικής αλυσίδας- ως βασικό μοχλό για την αντιμετώπιση της οικολογικής χιονοστιβάδας που έρχεται από την Ανταρκτική. Στην υποτιτλισμένη βερσιόν της ταινίας ακούγονται οι φωνές των Ελάιζα Γουντ, Νικόλ Κίντμαν, Χιου Τζάκμαν, Ρόμπιν Γουίλιαμς, Μπρίτανι Μέρφι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή