«Οέο;!» από τον Ηλία Μακρή

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις «Τυπωθήτω», με τίτλο «Οέο;!» το λεύκωμα γελοιογραφιών του σκιτσογράφου της «Κ» Ηλία Μακρή. Φιλοξενούνται στις σελίδες του γελοιογραφίες για την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση καθώς και θέματα επικαιρότητας που απασχόλησαν τη διεθνή κοινότητα το 2005 και το 2006. Οπως και να το κάνουμε, ήταν μια περίοδος γεμάτη γεγονότα – από τις υποκλοπές μέχρι και τις εχθροπραξίες στο Λίβανο – που σχολιάζει με ευστοχία και οξύνοια το πενάκι του Μακρή.

Οι γελοιογραφίες αυτές έχουν δημοσιευθεί τόσο στην εφημερίδα «Καθημερινή», το περιοδικό «Κ» της κυριακάτικης έκδοσης αλλά και το περιοδικό «Γαλέρα». Ο σκιτσογράφος εξηγεί στο προλογικό του σημείωμα ότι τις επέλεξε με κριτήριο τη στοιχειώδη αντοχή τους στο χρόνο και τη δυνατότητα να στέκονται από μόνες τους χωρίς την απαραίτητη συνοδεία της ειδησεογραφίας. Είναι εικόνες που δημιουργούν συνενόχους, οι οποίοι αναγνωρίζονται μεταξύ τους μ’ ένα χαμόγελο στο στόμα.

Πολλές φορές το χαμόγελο αυτό είναι πικρό αλλά ίσως αυτό είναι και το μυστικό μιας καλής γελοιογραφίας. Να σε κάνει να συνειδητοποιείς τις πιο σκληρές πραγματικότητες, με ένα κλείσιμο του ματιού. Με αιχμηρότητα και ειρωνεία, με τρυφερότητα και ευαισθησία. Και όλα αυτά, με λίγες μόνο γραμμές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή