Καμία συμφωνία για τον «Ζορμπά», απαντάει η ΕΛΣ

Καμία συμφωνία για τον «Ζορμπά», απαντάει η ΕΛΣ

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ουδέποτε υπήρξε καμία συμφωνία με κανέναν φορέα ή οργανισμό του εξωτερικού, και ως εκ τούτου, ουδέποτε αθετήθηκε» είναι η απάντηση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στις αιτιάσεις των μουσικών εκδόσεων «Ρωμανός» για εσκεμμένη ματαίωση 32 παραστάσεων του Μπαλέτου «Ζορμπάς» στη Γερμανία και στην Πολωνία. «Και ουδέποτε υπήρξε υποτιμητική αναφορά προς το πρόσωπο και το έργο του διεθνώς γνωστού και καταξιωμένου συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη», καταλήγει η χθεσινή ανακοίνωση της ΕΛΣ.

Οι μουσικές εκδόσεις «Ρωμανός» κατηγορούν τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Λυρικής Σκηνής Στέφανο Λαζαρίδη για τη ματαίωση των παραστάσεων, οι οποίες «είχαν συμφωνηθεί να πραγματοποιηθούν από την προηγούμενη διοίκηση (Λουκάς Καρυτινός) στο άμεσο μέλλον. Ετσι η χώρα μας χάνει μια μοναδική ευκαιρία να εμφανίσει στο ξένο κοινό ένα ελληνικό χορευτικό σχήμα και μάλιστα κρατικό, όπως είναι το Μπαλέτο της Λυρικής Σκηνής, με ένα διάσημο σε όλο τον κόσμο έργο, που έχει τις υπογραφές δύο Ελλήνων δημιουργών, του Νίκου Καζαντζάκη και του Μίκη Θεοδωράκη», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική επιστολή. «Η εξήγηση του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή», συνεχίζει η ανακοίνωση, «για την απόφασή του αυτή είναι ότι δεν έχει την πρόθεση να ασχοληθεί με «τουριστικά έργα» του τύπου «συρτάκι και τζατζίκι», διατύπωση που διέψευσε έμμεσα το γραφείο Τύπου της ΕΛΣ.

Ερωτήματα

Τόσο το ύφος όσο και το περιεχόμενο της ανακοίνωσης προκαλούν εύλογες απορίες καθώς το μπαλέτο του Μίκη Θεοδωράκη «Ζορμπάς», γραμμένο το 1987, είναι μία από τις πιο προβεβλημένες στο εξωτερικό ελληνικές παραγωγές. Παρουσιάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Τουρκία, στην Αυστραλία, σε συνεργασία με την Πολιτιστική Ολυμπιάδα. Επιπλέον, το γεγονός ότι το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής είναι όντως κρατικός φορέας (και διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα) θα έπρεπε να μας κάνει όλους πιο προσεκτικούς καθώς οι ευρωπαϊκές περιοδείες πολυμελών συγκροτημάτων πληρώνονται από τους Ελληνες φορολογουμένους πολίτες. Και ο πολυταξιδεμένος «Ζορμπάς» δεν θα πρέπει να έχει παράπονο από την (δίκαιη) οικονομική στήριξη του ελληνικού κράτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή