Αθηναϊκή foire τον Μάιο με διαφορετικό προφίλ

Αθηναϊκή foire τον Μάιο με διαφορετικό προφίλ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αθηναϊκή foire ετοιμάζεται να επανακάμψει τον Μάιο, έπειτα από ένα χρόνο απουσίας της. Εν τω μεταξύ έχουν αλλάξει τα πρόσωπα που επωμίζονται την οργάνωση, οπότε είναι βέβαιον ότι θα δούμε ένα διαφορετικό προφίλ. Εφυγε η δραστήρια Μαρία Παναγίδου, που μαζί με την τέως πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης Τζούλια Δημακοπούλου είχαν εμπνευστεί και δώσει το στίγμα της έκθεσης από τη γέννησή της μέχρι και το 2005 για 12 διοργανώσεις, σε καιρούς ανθηρούς αλλά και δύσκολους. Τις διαδέχθηκαν ο Χρήστος Σαββίδης της Artbox και η Γιάννα Γραμματοπούλου στην ηγεσία των γκαλεριστών, που θα δώσουν φέτος τις πρώτες σημαντικές τους εξετάσεις.

Η 13η Art Athina θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαΐου κοντά στα εγκαίνια της Μπιενάλε της Θεσσαλονίκης. Ο χώρος της θα είναι στην Helexpo στην Κηφισίας, η οποία έχει εύκολη πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Εκτός από το επίπεδο, όπου παρουσιαζόταν παγίως η foire, θα αξιοποιηθούν όλοι οι εκθεσιακοί χώροι του κτιρίου και στους τρεις ορόφους (συνολικά 8.000 τ. μ.). Διαφορετική θα είναι και η αρχιτεκτονική προσέγγιση με περισσότερους χώρους ανάπαυλας και δυνατότητα ενός γρήγορου διαλείμματος για φαγητό.

Πέρα από τα πρακτικά, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Χρήστος Σαββίδης και ο γενικός διευθυντής Μιχάλης Αργυρού ετοιμάζουν και μια σειρά άλλων αλλαγών. Η παρουσίαση των γκαλερί θα γίνει μέσα από δύο ξεχωριστά προγράμματα. Το Basic Plan όπου φιλοξενούνται όλες οι γκαλερί, των οποίων η αίτηση συμμετοχής ενεκρίθη από την ειδική επιτροπή της διοργάνωσης. Εκεί θα παρουσιάζονται ξεχωριστά και μερικές άλλες γκαλερί που συμμετέχουν στο πρότζεκτ Contemporary Club, οι οποίες δίνουν περισσότερη βαρύτητα στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Ανάμεσά τους είναι οι αθηναϊκές Breeder και Gazon Rouge, οι παρισινές Art: Concept και Cosmic Gallery, η λονδρέζικη Peres Project Blow de la Barra και οι αμερικανικές Anna Helwing και John Connelly presents. Το Open Plan με επιμελητές τον Σωτήρη Μπαχτζετζή και την Cecilia Canziani θα παρουσιάζει έργα όχι μέσα σε περίπτερα, αλλά με μια εκθεσιακή λογική και κατόπιν ειδικών προσκλήσεων σε αίθουσες τέχνης και καλλιτέχνες.

Προσκεκλημένη η Ρωσία

Τιμώμενη χώρα είναι η Ρωσία της οποίας οι σημαντικότερες γκαλερί θα παρουσιαστούν σε ειδικό χώρο. Στις παράλληλες δράσεις είναι ένα ειδικό πρότζεκτ που έκαναν οι Guerilla Girls ειδικά για τη διοργάνωση, σε επιμέλεια της Αρτέμιδος Ποταμιάνου και η έκθεση Progressive Nostalgia που θα επιμεληθεί ο Victor Missiano. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην προσέλκυση συλλεκτών. Ηδη από τις προηγούμενες διοργανώσεις είχαν γίνει σημαντικότατες προσπάθειες για να έρχονται κάθε χρόνο συλλέκτες από το εξωτερικό, αλλά φέτος θα ενταθούν. Αλλωστε πρόκειται για μια εμπορική έκθεση, της οποίας η επιτυχία δεν θα κριθεί μόνο από την παρουσία του κοινού, αλλά από τις αγοραπωλησίες και τη συμμετοχή δυνατών γκαλερί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή