ΚΘΒΕ: μείωση ελλείμματος αλλά και εισπράξεων

ΚΘΒΕ: μείωση ελλείμματος αλλά και εισπράξεων

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι οικονομικές δυσκολίες εξακολουθούν να ταλανίζουν το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρά την αύξηση της κρατικής επιχορήγησης που μείωσε το έλλειμμα της προηγούμενης διετίας κατά το ήμισυ. Στον δεύτερο χρόνο της θητείας της, η διοίκηση της δεύτερης κρατικής σκηνής, εκτιμώντας ότι η «νέα πραγματικότητα επιβάλλει αυτόνομη βιωσιμότητα του Οργανισμού», ακολουθεί την «ορθολογική διαχείριση» θέτοντας όμως ως προτεραιότητα τον εκσυγχρονισμό και την εσωτερική αναδιάρθρωση. «Το ΚΘΒΕ περνάει σε μια καλή εποχή», υποστήριξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Νικήτας Τσακίρογλου, ωστόσο στη θέση του θα παραμείνει για δεύτερη θητεία μόνο κάτω υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

«Δεν εξαρτάται βέβαια από μένα, αλλά ανέλαβα με δύο προϋποθέσεις: την απάλειψη του ελλείμματος και την εξίσωση της κρατικής επιχορήγησης με το εθνικό θέατρο που παραμένουν τα πάγια αιτήματα του ΚΘΒΕ», διευκρίνισε. Παρουσιάζοντας τον απολογισμό, η θεατρική περίοδος 2005-2006, παρά την αύξηση των παραστάσεων σε σχέση με πέρυσι, κλείνει με μικρή πτώση σε εισιτήρια και εισπράξεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία, φέτος δόθηκαν συνολικά 856 παραστάσεις (823 πέρυσι) 15 συνολικά έργων τις οποίες παρακολούθησαν 204.648 θεατές με 117.960 εισιτήρια (162.000 πέρυσι) επιφέροντας συνολικές εισπράξεις 2.038.498,63 ευρώ έναντι 2.589.266,22 της περσινής περιόδου. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής αποδίδει την απώλεια στις «πολιτικές και κοινωνικές συγκυρίες» επικαλούμενος και τις απεργίες της ΓΣΣΕ. Τη μεγαλύτερη προσέλευση θεατών) είχε η καλοκαιρινή παραγωγή «Ιφιγένεια εν Ταύροις» που έδωσε 28 παραστάσεις και είχε έσοδα 822.510 ευρώ, αλλά και η χειμερινή «Ντόλυ!» αφού τις 95 παραστάσεις παρακολούθησαν 36.159 θεατές (358.819 εισιτήρια). «Ενας απολογισμός δεν είναι μόνο η παράθεση αριθμών, αλλά το αποτέλεσμα της θεατρικής πράξης που θα είναι επιτυχημένο μόνον εάν το καλλιτεχνικό μας έργο έχει αποτιμηθεί από τους ίδιους τους αποδέκτες του», σημείωσε ο κ. Τσακίρογλου.

Τον οικονομικό απολογισμό του δεύτερου έτους της θητείας του Δ.Σ., που λήγει τον ερχόμενο Φεβρουάριο, παρουσίασε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Νίκος Μακραντωνάκης. Μολονότι η κρατική επιχορήγηση αυξήθηκε φέτος σε 6.963.000 ευρώ και οι έκτακτες επιχορηγήσεις ενίσχυσαν το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης σε 7.298.000 ευρώ, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα των 2.500.000 κατά 52%, τα χρέη προς τρίτους παραμένουν. Ανέρχονται σε 1.300.000 ευρώ, ωστόσο η διοίκηση εκτιμά ότι πέτυχε την «αποκατάσταση του κύρους του οργανισμού» και ευελπιστεί ότι με την ορθολογική διαχείριση και την εσωτερική αναδιάρθρωση το έλλειμμα θα μηδενιστεί. Προχωρούν, ακόμη, οι διαρθρωτικές αλλαγές για την αποτελεσματική λειτουργία του οργανισμού. Τέλος, του χρόνου ολοκληρώνεται η ψηφιοποίηση του αρχείου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται η κατασκευή συγκροτήματος στη Νέα Ραιδεστό, που θα στεγάσει αποθήκες και εργαστήρια του θεάτρου. Παράλληλα προχωρά η μηχανοργάνωση όλων των τμημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή