«Ρωμιοσύνη» – «Αξιον Εστί» νέες εκτελέσεις σε διπλό cd

«Ρωμιοσύνη» – «Αξιον Εστί» νέες εκτελέσεις σε διπλό cd

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νοέμβριος του 2005. Δύο βραδιές στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, την ποίηση του Γιάννη Ρίτσου και του Οδυσσέα Ελύτη και τη φωνή του Γιώργου Νταλάρα. Δύο βραδιές που ηχογραφήθηκαν για να κυκλοφορήσουν ένα, σχεδόν, χρόνο μετά σε διπλό cd. Και το σημαντικότερο: τα έσοδα από τις πωλήσεις της μοναδικής αυτής συναυλίας θα διατεθούν στο Σύλλογο Επανένταξης Εθισμένων «Η Επιστροφή», ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο με πρόεδρο την κυρία Γέλη Αγγελοπούλου.

Οι δύο βραδιές είχαν και ιστορική διάσταση. Ηταν η πρώτη επανεκτέλεση της «Ρωμιοσύνης» μετά το 1966 και την κλασική ερμηνεία του Γρηγόρη Μπιθικώτση. «Είχε βάλει πολύ ψηλά τον πήχυ ο Μπιθικώτσης», υπογράμμισε ο Μίκης Θεοδωράκης, «είναι ένα έργο με σημαντικές δυσκολίες για τον ερμηνευτή». Συμφώνησε ο Γιώργος Νταλάρας, και συμπλήρωσε πως «όταν λέμε ότι αγαπάμε τους μεγάλους συνθέτες πρέπει να το αποδεικνύουμε κι εγώ το κάνω με κάθε ευκαιρία». Ο Μίκης Θεοδωράκης θυμήθηκε την επιστροφή του στο Ηρώδειο το 1988 ύστερα από πολυετή αποκλεισμό και ο Γιώργος Νταλάρας την πρώτη τους συνάντηση: «Ημουν στα 14 και τον είχαμε επισκεφθεί στο σπίτι του στη Νέα Σμύρνη μαζί με τη μάνα μου».

Στις δύο συναυλίες συνέπραξαν ο Τ. Χριστογιαννόπουλος, ο Γ. Κιμούλης, η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Α. Πυλαρινού, και οι χορωδίες της ΔΕΗ υπό τη διεύθυνση του Κ. Κωνσταντάρα, του Δήμου Αθηναίων υπό τη διεύθυνση του Στ. Μπερή και η Νεανική Χορωδία Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης υπό τη διεύθυνση της Κατερίνας Βασιλικού.

Σε μεγάλη εορταστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των κεντρικών εκδηλώσεων του Διεθνούς Κέντρου «Μουσείον Μίκης Θεοδωράκης» για το 2007. Στην εκδήλωση παρευρέθη και ο ίδιος ο συνθέτης. Πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία του μουσείου στάθηκε η 14μηνη εξορία του Μ. Θεοδωράκη στη Ζάτουνα την περίοδο της δικτατορίας. Μετά την ταχύτατη ολοκλήρωση των έργων ανακατασκευής του σχολείου της Ζάτουνας και τη μετατροπή του σε πολιτιστικό χώρο, οι υπεύθυνοι του Κέντρου στοχεύουν μέσα στο 2007 να φιλοτεχνήσουν προτομές μεγάλων μορφών της τέχνης που ενέπνευσαν τον Μίκη Θεοδωράκη (Σεφέρης, Ρίτσος, Ελύτης, Νερούδα, κ. ά.). Στόχος, η «Αλέα των ποιητών» να αναδειχθεί σε κεντρικό μνημειακό συγκρότημα της Ζάτουνας. Φιλόδοξο όραμα του πολιτιστικού συλλόγου η δημιουργία πολιτιστικής γέφυρας με τη Γαλλία για προώθηση πολιτικών και κοινωνικών ζητημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή