Η Βεργίνα στις σελίδες του ’07

Η Βεργίνα στις σελίδες του ’07

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα χρυσό στεφάνι κοσμεί το εξώφυλλο του ημερολογίου που εξέδωσε για το 2007 το υπουργείο Πολιτισμού. Είναι το χρυσό στεφάνι της Μήδας, που βρέθηκε πριν από τριάντα χρόνια στη Βεργίνα, όταν ο Μανόλης Ανδρόνικος ανακάλυψε τον τάφο του Φίλιππου του Β΄. Και όπως σημειώνει στον πρόλογο του ημερολογίου ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης, «για ένα μακεδονικό στεφάνι, παρόμοιο με αυτό της Μήδας έχει αρχίσει η διαδικασία επιστροφής του από το Μουσείο J. P. Getty».

Η ιδέα, η γενική υλοποίηση και η επιμέλεια της έκδοσης ανήκουν στη γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Βιβή Βασιλοπούλου και τα κείμενα υπογράφει η αρχαιολόγος της ΙΖ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Αγγελική Κοτταρίδη. Πρόκειται για μια έκδοση όχι μόνο χρηστική αλλά και τιμητική για ένα μεγάλο ανασκαφικό έργο.

Η αρχαιολόγος Κατερίνα Ρωμιοπούλου αφηγήθηκε τη στιγμή της αποκάλυψης του τάφου: «Βεβαίως πρώτα είδε ο Ανδρόνικος τι ήταν μέσα και είπε «Σιωπή», επειδή ήταν μέσα στον τάφο στρωμένα όλα τα χρυσά διαλυμένα και τα έβλεπε αυτός από πάνω που γυάλιζαν, είπε «Σιωπή, μην πείτε χρυσάφι»».

Στη χθεσινή παρουσίαση, ο υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε και στο χορηγικό νομοσχέδιο, αναγγέλλοντας ότι έγινε «επεξεργασία και θα παρουσιαστεί απλοποιημένο ως προς τις διατάξεις του, ώστε να μην είναι γραφειοκρατικό. Θα αποκόψει δηλαδή, το Συμβούλιο Πολιτισμού από τις αποφασιστικές του αρμοδιότητες και συνεπώς δεν θα υπάρχει η διαδικασία κατάθεσης αίτησης, εισήγησης, απόφασης, έγκρισης, κ.λπ. Θα περιοριστεί όσο γίνεται περισσότερο η γραφειοκρατία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή